Mai mulți parlamentari USR au depus un proiect de lege pentru revenirea la sistemul de alegere a primarilor în două tururi de scrutin. Potrivit inițiatorilor, există nenumărate cazuri de primari care au fost aleși cu votul a mai puțin de 50% din numărul alegătorilor.

Sectia de votareFoto: Autoritatea Electorala Permanenta

În unele orașe mari, edilii au fost aleși cu cifre apropiate de zece procente: primarul Piteștiului a fost ales cu 8,13% din numărul alegătorilor, cel al Bucureștiului cu 13,84% din numărul alegătorilor, iar la Ploiești cu 11,07%.

”Majoritatea acestor primari nu asigură reprezentativitate pentru localitatea respectivă,ci doar a unei minorități mai active. De regulă, această minoritate este fidelizată fie prin acordarea unor drepturi politizate, fie prin relații clientelare care conduc la creșterea fenomenului de corupție și pauperizare a localității respective”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului.

”Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin este legal posibilă, chiar dacă a mai rămas mai puţin de un an până la alegeri, întrucât Comisia de la Veneţia şi Curtea Constituţională permit acest lucru, dacă modificările aduse legii electorale lărgesc şi nu restrâng drepturile electorale înscrise în Constituţie”, spun inițiatorii. Proiectul a fost depus de deputatul USR Tudor-Vlad Benga și de senatorii USR Florina Presadă, Radu Mihail și Nicu Fălcoi.