Preşedintele Klaus Iohannis a spus, marți, că cei care critică faptul că premierul Viorica Dăncilă nu a fost invitată la summitul UE de la Sibiu nu cunosc arhitectura constituțională a statului, comentând ironic că cine dorește poate să participe la concertul din Piața Mare, fiindcă acccesul e ”la liber„.

Klaus Iohannis, la SibiuFoto: Hotnews

Iohannis a explicat, potrivit News.ro, că la summit, fiecare stat UE are un singur reprezentant, astfel că România va fi reprezentată de şeful statului. ”Toată discuţia este una puţin artificială şi izvorâtă din faptul că nu se cunoaşte prea bine arhitectura constituţională a Românei. Nu este nici o rea-voinţă, nici o rea-credinţă, pur şi simplu aici este locul preşedintelui, în Consiliul European, şi noi ne întâlnim aici ca să lucrăm (...) Nu sunt prevăzute evenimente strict protocolare, la care lumea ar sta şi ar pierde vremea”, spune Iohannis.

Președintele a mai spus că musafirii pot veni în Piața Mare, la distracție.

"Consiliul European de la Sibiu este unul informal, se finalizează fără concluzii şi fără decizii, însă se va finaliza, sper eu, cu o aşa-numită declaraţie, Declaraţia de la Sibiu, care va spune europenilor cum vedem noi viitorul, cum vrem să mergem mai departe, cum vrem să fim solidari cu toţii, cum vrem să facem să funcţioneze Uniunea mai bine. Iar pentru sibieni, pentru musafiri şi pentru oricine altcineva doreşte să participe, în ziua de 9 mai, Primăria municipiului Sibiu organizează aici în Piaţă - şi se vede în spate - un mare concert pentru toată lumea. Deci cine doreşte să participe la partea de distracţie este invitat la concert în Piaţa Mare, la liber", a afirmat Iohannis.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, referindu-se la participarea la summitul UE de la Sibiu, din 9 mai, că nu a fost invitată încă, întrebându-se cum putem vorbi noi de unitate când premierul României, care deţine preşedinţia rotativă, nu este prezent pentru a vorbi despre realizările preşedinţiei române a Consiliului UE.

Sâmbătă, Viorica Dăncilă a declarat că, dacă va fi invitată, va participa la summitul şefilor de stat şi de guverne din 9 mai de la Sibiu, dar nu se va ruga de nimeni pentru a participa la eveniment. Dăncilă spunea că nu este ”supărată” că nu a fost invitată, pentru că nu ar rezolva lucrurile şi preferă să gândească pozitiv. ”Eu sper ca acest summit să iasă cât mai bine, este important pentru noi ca ţară”, a spus premierul.

Fostul preşedinte Traian Băsescu afirma că în spaţiul public "se revarsă necunoaşterea despre Uniunea Europeană", prin faptul că jurnalişti şi politicieni "deplâng faptul că doamna Dăncilă încă nu a fost invitată la Sibiu". El explică că ea nici nu va fi invitată la lucrările Consiliului European şi subliniază diferenţa între această instituţie şi Consiliul Uniunii Europene. "Doamna premier Dăncilă prezidează Consiliul Uniunii Europene (acolo unde merg miniştrii), în timp ce preşedintele Iohannis prezidează Consiliul European, care este altă instituţie. (...) Doamna premier Dăncilă nu va putea fi invitată la lucrările Consiliului European (vezi Tratatul de la Lisabona), dar va putea fi invitată la recepţie şi prezentată de preşedinte", susţine Băsescu.