​​Traian Băsescu este convins că, la summit-ul de la Sibiu, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va propune constituirea unei armate europene. Potrivit Mediafax, Băsescu a afirmat că nu e o idee potrivită, 22 din statele membre UE fiind deja în NATO.

Juncker l-a pupat pe cap pe BasescuFoto: Captura Digi 24

„Conform standardelor Bruxelles și a populismului, cu certitudine în loc să vorbească la nivelul Consiliului European și al Comisiei Europene despre vulnerabilitățile reale interne ale UE, care au dus la creștere explozivă a extremiștilor, în loc de asta, cu certitudine, pot să vă dau scris acum, Comisia European, prin Jean-Claude Juncker, la Sibiu, va lansa o nouă idee, că ăsta e stilul bruxellez. M-aș mira dacă la Sibiu nu vom afla că ne apucăm să ne facem armata europeană. O armată europeană care e lipsită de Marea Britanie. O armată care se suprapune pe armatele NATO, pentru că 22 de state membre UE sunt și state membre NATO. Cum vor putea fi încadrate în sistemele de planificare armatele europene când ele sunt deja în NATO”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte al României propune, în loc de constituirea unei armate europene, o agenție europeană care să avertizeze dacă vor exista acțiuni teroriste în UE, cu scopul combaterii acestora.

„Vrem să facem o armată în loc să facem o agenție de frontieră militarizată, o poliție de frontieră a UE dotată cu personal și cu mijloace tehnice pentru a fi capabilă să oprească fluxurile migraționiste ilegale. Asta aș fi încurajat-o. O propunem. Sau o agenție care să primească informații din statele membre ale UE și prin analiză să încerce să anticipeze viitoarele lovituri teroriste. Ar fi un mecanism care diminuează efectele teroriste”, a adăugat Băsescu.

El a precizat că o astfel de idee propun viitorii europarlamentari ai PMP.

„Am identificat setul de probleme majore: plecând de la o premisă simplă: nimeni nu poate să își proiecteze prosperitatea dacă nu își garantează securitatea. În momentul de față în planul nostru de acțiune parlamentară sunt evidențiate vulnerabilitățile externe, în mod deosebit cele din jurul frontierelor și soluțiile pentru ele. De ce a fost posibil ca partidele extremiste și antieuropene să înflorească la nivelul în care au înflorit în momentul de față? Pentru că la nivelul UE nu s-au luat măsuri de combatere a vulnerabilităților pe care ni le-am creat singuri, spre exemplu, nemulțumirea legată de vulnerabilitatea provocată de migrația ilegală, care deranjează populația, vulnerabilitatea legată de posibilele acțiuni teroriste oriunde pe teritoriul UE. Faptul că nu am fost în stare ditamai UE să ne apărăm frontierele și ne-au cucerit pur și simplu fără nicio pușcă migranții. Aceste vulnerabilități au deranjat populația europeană, ceea ce a făcut ca euroscepticii să aibă succes”, a mai spus acesta.