Președintele PMP, Eugen Tomac, a scris luni pe Facebook că proiectul de modificare a Legii Educației privind eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională este un troc între Liviu Dargnea și Viktor Orban și Kelemen Hunor, ”care este de natură să amplifice tensiunile etnice la nivelul societăţii româneşti”.

Evaluare nationalaFoto: Pixabay

Potrivit lui Tomac, nu ar fi exclus ca, ”pentru a-şi păstra majoritatea parlamentară, Daddy să facă această nouă concesie, cedând şantajului UDMR”.

”Este important ca toţi românii, indiferent de etnia căreia îi aparţin, să ştie să vorbească limba română. Dacă respectivul proiect de lege ar fi pus în aplicare, de pierdut ar avea tot tinerii etnici maghiari. Pe de o parte, ar fi în continuare vulnerabili prin simplul fapt că nu cunosc limba naţională, oportunităţile fiindu-le mult limitate. Astfel, rămân prizonieri în lumea strâmtă construită de UDMR după 1989. Pe de altă parte, se crează ideea unei segregări etnice artificiale, în contextul în care nu vorbim despre imigranţi, ci despre oameni născuţi şi crescuţi în România”, a scris Tomac, care subliniază că legea are rolul de a ”măsura cât de patrioţi sunt conducătorii şi cât de vigilentă este societatea, înaintea unui eventuale propuneri de modificare a Constituţiei pentru autonomie pe criterii etnice”.

Partidul Civic Maghiar (PCM) a anunțat că, prin cei doi parlamentari pe care îi are aleși pe lista UDMR, va depune, săptămâna aceasta, în Parlament,

o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat pentru elevii maghiari.