​Câți dintre noi îndrăzneau să viseze, în urmă cu 15-20 de ani, că vom putea călători, studia și munci liber în orice țară din Uniunea Europeană ? Acum toate acestea fac parte din normalitatea vieții de zi cu zi. Înainte de 1989, tinerii absolvenți se trezeau aruncați și legați de glie în colțuri de țară îndepărtate de familiile lor. După căderea comunismului, își petreceau zile întregi la cozi la vize pentru a putea călători în țările occidentale. Acum tinerii circulă, studiază și muncesc liber în Europa.

Europarlamentarele sunt importante pentru tinerii din RomâniaFoto: PNL

Tinerii din România trebuie să știe că beneficiile integrării României în Uniunea Europeană nu reprezintă un dat ireversibil. Orice acțiune care încalcă regulile europene, valorile comune ale statelor uniunii, ne poate trimite la marginea Europei sau chiar în afara ei. Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu un curent eurosceptic care câștigă teren, dar care trebuie oprit.

Brexitul, de exemplu, este rezultatul unei mari erori politice, dar care amenință acum Uniunea Europeană și care inspiră forțe politice marginale din unele state UE. Tinerii din România și din statele europene trebuie să știe concret ce avantaje le aduce Uniunea Europeană.

26 mai, moment crucial pentru Europa

Rezultatul referendumului privind Brexit a arătat tuturor că Uniunea Europeană este o construcție încă vulnerabilă în fața politicilor populiste ale unor partide. Este vital ca cetățenii europeni să fie foarte bine informați cu privire la valorile UE, avantajele apartenenței la familia europeană. Iar asta începe cu informarea tinerilor europeni. Ce este Uniunea Europeană, ce valori reprezintă și ce aduce ea fiecărui cetățean?

Uniunea Europeană a apărut ca un răspuns la o necesitate primară a continentului european. După două războaie mondiale devastatoare, Europa avea nevoie de o construcție care să asigure în primul rând pacea și solidaritatea, valori care nu sunt intrinseci statelor europene – istoria este cea care ne- a demonstrat cu prisosință acest lucru. Această construcție a oprit războaiele, acesta a fost primul scop al Uniunii Europene – acela de a preveni conflictele. Experimentăm primii 70 de ani consecutivi de pace din istoria europeană. Și viziunea unor politicieni europeni uniți de valori comune, după al doilea război mondial, este cea care a făcut acest lucru posibil. Uniunea Europeană este construcția care a adus nu numai pacea dar și prosperitatea bătrânului continent.

Ce face UE pentru tinerii români

Pentru tinerii români de acum, Paris, Londra și Viena sunt la un zbor de câteva ore de casa lor. Pentru tinerii români, este un lucru normal să studiezi un an la Madrid sau să îți faci Masterul la Amsterdam sau Lille. Pentru tinerii români, un plan de vacanță ar putea fi turul Europei cu trenul absolut gratis.

Să luăm câteva exemple, să vedem ce au făcut europarlamentarii PNL pentru tineri:

Au obținut o creștere cu 15% a fondurilor pentru bursele de studiu Erasmus în 2018. Prin această creștere, au fost acordate zeci de mii de burse de studiu în plus pentru tinerii din Europa și din România. Iar pentru perioada următoare, vor fi finanțate, tot la inițiativa PNL în Parlamentul European, 20.000 de burse Erasmus anual pentru studenții români începând cu 2021.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan a obținut 12 milioane de euro pentru ca 30.000 de tineri europeni de 18 ani, din care 1000 de tineri români, să călătorească gratuit cu trenul în Europa timp de 30 de zile, prin programul DiscoverEU. În perioada 2021-2027, vor fi acordate tinerilor 40.000 de abonamente gratuite de tren pentru o lună cu care să viziteze Europa.

Pentru că PNL știe că experiența internațională este importantă pentru tinerii care își caută un loc de muncă, liberalii își propun instituirea unui program Erasmus pentru ucenici. Cu alte cuvinte, un tânăr român va putea studia tâmplăria de finețe într-o școală din Germania.

Eliminarea tarifelor de roaming a fost o mare victorie a europarlamentarilor liberali. Acum toți cetățenii europeni beneficiază de tarife naționale pe tot teritoriul Uniunii Europene.

Credite de locuințe pentru familiile tinere

Ca parte a celei mai puternice familii politice europene, Partidul Popular European, PNL este un partener al viitorului președinte al Comisiei Europene, Manfred Weber. Programul său cuprinde, de asemenea, proiecte importante pentru tinerii europeni:

Credite de locuință pentru familiile tinere. PPE este conștient că mulți tineri din Europa se luptă cu chirii mari. Prin introducerea creditelor de locuință finanțate de Banca Europeană de Investiții, familiile tinere nu vor mai fi nevoite să locuiască în camerele copilăriei din apartamentele supra-aglomerate ale părinților lor.

Cinci milioane de noi locuri de muncă pentru tineri în următorii ani. Partidul Popular European crede că toți europenii merită o șansă, în special tinerii noștri. ”Vrem să creăm noi locuri de muncă pentru a opri exodul de capital prin investirea în potențialul european, printr-o strategie bazată pe patru piloni: comerțul, infrastructura, inovarea și economia noastră socială de piață”.

Tinerii, prioritate pentru administrațiile liberale

Cluj-Napoca, Arad, Timișoara, Alba Iulia, Oradea – sunt orașe conduse de liberali, mari centre universitare dar și orașe SMART unde tinerii români regăsesc parfumul orașelor occidentale. La Arad, de exemplu, s-a realizat cea mai mare investiție cu fonduri europene din țară într-o unitate de învățământ – 11 milioane de euro. La Cluj-Napoca, 20% din taxele și impozitele clujenilor sunt investite în educație. Tot la Cluj există un program special pentru transportul elevilor din școala primară la școală și de la școală acasă.

Administrațiile liberale din urbanul României au reușit, prin investiții cu fonduri europene și dorință de a schimba fața orașelor lor, să aducă Occidentul în România. Administrație digitalizată, servicii publice debirocratizate, locuri fermecătoare pentru relaxare, piste de biciclete și transport public neplouant – sunt câteva dintre proiectele implementate în orașele conduse de liberali care ridică nivelul de trai al locuitorilor.

La asta se adaugă evenimente culturale și muzicale vii și prestigioase la nivel internațional. La Cluj avem Untold și festivalul de film TIFF, la Alba Iulia evenimente culturale și muzicale în spectaculoasa Cetate Alba Carolina.

Alegerea firească pentru tineri

26 mai este o zi importantă pentru Uniunea Europeană și, firesc, pentru România. Este ziua în care europenii își aleg reprezentanții în legislativul european, iar impactul ei este pe termen lung. Este important ca tinerii români să meargă la vot și să aleagă PPE, prin PNL, ca fondator al Uniunii Europene. Vântul eurosceptic care ar putea veni dinspre anumite state europene trebuie contracarat puternic printr-un vot pro-Europa.

Mai sus, doar câteva dintre lucrurile concrete făcute pentru tinerii români de Partidul Popular European, europarlamentarii PNL și autoritățile locale liberale. Tot ei sunt soluția pentru viitor. Ei au demonstrat că pot veni cu soluții raționale, echilibrate, credibile și solide. Liberalii au demonstrat că în România se poate, iar românii pot să își caute realizarea personală aici, acasă. Cu administrație liberală sprijinită puternic de la Bruxelles, România poate deveni o țară bună cu tinerii și copiii ei.