​Traian Băsescu a declarat că PSD-ALDE duce de peste doi ani un război pentru a pune sub control politic justiția, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu dorind salvarea selectivă a propriei clientele de partid. El a precizat că nu mai e mult până coaliția va „reuși” activarea Articolului 7.

Traian BasescuFoto: Hotnews

„Un război cu trei tabere care are ca victime România, românii şi justiţia. De mai bine de doi ani, subiectul care domină dezbaterea publică în România este justiţia. Alianţa PSD – ALDE atacă zilnic justiţia sub sloganul «justiţie până la capăt». Este un slogan la adăpostul căruia Dragnea şi Tăriceanu duc un adevărat război pentru a pune sub control politic justiţia. Cei doi lideri ai puterii au în vedere şi salvarea selectivă a propriei clientele de partid. Extrem de preţioase în această bătălie sunt protocoalele SRI cu justiţia şi exemplele credibile şi tot mai multe de erori şi abuzuri ale unor procurori şi judecători, apărute în spaţiul public”, a scris Traian Băsescu, miercuri, pe Facebook.

Acesta a adăugat că, de cealaltă parte, se situează liderii PNL și USR, Ludovic Orban și Dan Barna, care se opun ferm oricăror modificări în domeniul justiției.

„De cealaltă parte, utilizând ca declanşator celebra ordonanţă 13/2017, partidele de opoziţie, conduse de Orban şi Barna, plus strada, nu contenesc în a se opune vehement oricărei modificări a legilor justiţiei, dar şi a codurilor penale. Pentru ei, justiţia este perfectă şi nimic nu trebuie schimbat, chiar dacă sunt zeci de decizii ale CCR care obligă la modificarea unor articole din CP şi CPP şi două directive ale UE cu privire la prezumţia de nevinovăţie, respectiv confiscarea extinsă, care trebuiau introduse în coduri încă de anul trecut”, a explicat Băsescu.

De asemenea, fostul președinte acuză reprezentanți ai sistemului judiciar că s-au implicat în "câmpul de bătălie".

„La rându-i, justiţia, prin diverşi procurori, judecători şi asociaţii ale magistraţilor, având ca lideri pe Augustin Lazăr, dar şi membri ai CSM, a intrat şi ea pe câmpul de bătălie, uneori din dorinţa de a-şi acoperi propriile păcate, alteori pentru a-şi creşte sau pentru a-şi prezerva puterea şi influenţa în relaţia cu politicul. Din păcate, de prea puţine ori, magistraţii s-au implicat constructiv şi fără aroganţă în a sprijini necesarele corecţii vizând legile justiţiei sau modificarea codurilor penale”.

Băsescu spune că dacă exista înţelepciune şi onestitate, cele trei puteri, prin reprezentanţii lor, se aşezau la discuţii.

„Ca o dovadă că ţara a fost «bine servită» de cele trei tabere beligerante, concluziile conflictului sunt următoarele: 1. Se menţine MCV-ul pentru România. 2. România nu intră în Spaţiul Schengen. 3. Românii au tot mai puţină încredere în justiţie. Iar dacă cele trei tabere vor să obţină «succes deplin», soluţia este să continue a-şi trâmbiţa dezinformările în exterior şi la ambasade. Nu mai este mult şi vor «reuşi» activarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona. Ăsta da succes. Am înfrânt!”, a mai scris fostul președinte, acum candidat la europarlamentare.

Sursa: Mediafax