Liviu Dragnea a anunțat vineri, la Botoșani, o avalanșă de facilități financiare pentru nordul Moldovei, de la o sumă de 20.000 de lei pentru gospodăriile care vor să-și izoleze casele sau să le racordeze la apă, canalizare sau gaze, până la dezvoltarea de centre de radioterapie pentru adulți și copii sau centre multifuncționale rurale în care să funcționeze filiale bancare, poșta și direcțiile agricole.

Dragnea si DaeaFoto: Captura Facebook

Liviu Dragnea a precizat, la Botoșani, că este vorba de un program destinat regiunii Nord-Est, unde PIB-ul pe cap de locuitor este de 27.000 de lei, față de media națională de 47.000 lei.

Este vorba despre „acordarea a 20.000 de lei pentru fiecare gospodărie pentru îmbunătățirea condițiilor de locuire în mediul rural și dotarea gospodăriilor cu utilaje agricole”. ”Cei care vor și mai mulți bani pot merge până la 40.000 de lei și le putem acorda garanții pentru credite”, a continuat Dragnea. Banii pot fi folosiți pentru izolarea termică a caselor, încălzirea prin centrale termice, conectarea la apă, gaze sau canalizare sau grupuri sanitare în case.

„Programul se adresează persoanelor fizice și va fi aprobat cât de curând prin ordonanță de urgență și nu are caracter de ajutor de stat”, a spus Dragnea, fără a explica sub ce formă vor fi acordate concret aceste sume.

Șeful PSD a anunțat o altă „schemă de ajutor de stat pentru susținerea zonelor cele mai defavorizate prin încurajarea investițiilor și a creării de locuri de muncă”, prin care vor fi fi sprijinite construcțiile pentru sănătate, industria alimentară, construcțiile turistice și de construcțiile pentru depozitare.

Este prevăzut un „ajutor” de până la 200.000 euro, cu un număr de 10.000 de beneficiari „în prima etapă”.

Dragnea a anunțat apoi un program care vizează construcția de 20 de centre de radioterapie pentru copii și adulți în perioada 2019 - 2020.

Urmează crearea de „centre multifuncționale rurale”, astfel încât oamenii „să nu mai meargă în reședința de județ”. Aici ar urma să funcționeze filiale bancare, poștă sau direcțiile agricole, a susținut Dragnea.

Pentru acest program ar urma să existe un buget de 25 de milioane de lei, potrivit liderului PSD.