Legislația modificată în 2018 a condus la o creștere semnificativă a sumelor alocate partidelor, până la un total de aproximativ 37 milioane euro. Subvențiile alocate în 2018 au crescut de peste 20 de ori față de cele din urmă cu un deceniu, mult peste rata inflaţiei sau a creşterii PIB, potrivit unui raport Expert Forum.

subventii-anFoto: Expert Forum

Foto: subvenții partide, milioane de lei

Mai exact, reglementările privind cotele alocate partidelor de la bugetul de stat s-au modificat în 2018 prin Legea 34, urmare a unei inițiative a social-democratului Mircea Drăghici .

Textul vechi:

  • Suma alocată anual partidelor politice nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei.

Textul modificat la inițiativa lui Drăghici:

  • Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat este de cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut. Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată dublu proporțional cu numărul mandatelor obținute în alegeri de candidații femei

Pentru România, în perioada analizată peste jumătate din bani au mers către PSD și aproape o treime către liberali. Graficul de mai jos prezintă sumele obținute și de alte partide, cu mențiunea că mai sunt formaţiuni precum PNŢCD sau UNPR care au primit un rezidual de fonduri, dar acesta se plasează sub 1% din valoarea totală a subvențiilor.

Potrivit raportului Expert Forum, în Uniunea Europeană regulile de alocare a subvențiilor pentru partide și sumele anuale la care pot ajunge acestea diferă mult de la ţară la ţară. Cert este că în majoritatea cazurilor totalul, prezentat în graficul de mai jos e mai mic de 37 de milioane euro pe an, cât a ajuns în România.

În contextul în care fondurile alocate au crescut exponențial, Expert Forum consideră că:

  • Trebuie să se asigure transparența maximă in privinta cheltuirii banului public și în privinta raportărilor periodice în timp real făcute de partidele politice: dacă se declară și publică transparent, dacă declaraţiile de cheltuire reflectă realitatea, dacă sunt publicate într-un format deschis etc.
  • Este esențial modul în care Autoritatea Electorală Permanentă realizează controale pentru fondurile utilizate în campanie, dar și pentru fondurile utilizate în afara campaniei electorale. Este importantă și activitatea Curții de Conturi cu privire la verificarea subvențiilor și a activității de rambursare pentru cheltuielile aferente campaniilor electorale de către AEP.
  • Este necesară clarificarea situației juridice a fondurilor din subvenție rămase în conturile partidelor la finalul anului