Comisia Iordache s-a întrunit miercuri pentru a opera modificările la codurile penale. La ședință participă și ministrul Tudorel Toader, căruia dintr-un început, Florin Iordache i-a spus că a venit neinvitat și i-a amintit că Guvernul a avut la dispoziție patru luni să rezolve, prin OUG, problema în privința articolelor declarate constituționale, dar n-a făcut nimic.

Florin IordacheFoto: Hotnews

„Vă voi exprima un punct de vedere al PSD. Suntem aici datorită faptului că dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD-ALDE Guvernul nu a reușit să implementeze deciziile constituționale, potrivit ultimei decizii ale CCR. De aceea nu am invitat astăzi reprezentanții ministerului, pentru că e anormal. Eu personal nu l-am invitat. A fost o greșeală a staff-ului. Guvernul a avut patru luni de zile la dispoziție să ducă la îndeplinire decizia CCR și din săptămână în săptămână, din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie când decizia CCR care stabilea că anumite articole ale Codului penal sunt constituționale și alte articole sunt neconstituționale, suntem în aceeași situație”, a spus el.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL DE LUCRU PENTRU MODIFICAREA CODURILOR PENALE

Florin Iordache a precizat că decizia politică este ca proiectul să conțină doar articolele declarate constituționale de Curtea Constituțională.

În primă fază, Iordache a refuzat să-i dea cuvântul lui Toader.

În final, el i-a acordat ministrului Justiției două minute pentru a-și exprime punctul de vedere.

„Nu vă propunem niciun text nou, v-am trimis doar articolele constituționale. Nu vă cerem să vă pronunțați pe niciun text nou”, a răspuns Iordache și criticilor USR și PNL referitoare la graba cu care se dorește adoptarea modificărilor.

„Guvernul a avut posibiliatea să se pronunțe, în aceste condiții noi vom continua”, a spus el.

Întrebat dacă ministrul a primit proiectul distribuit comisiei, Iordache a răspusn că nu, insistând că Toader putea să rezolve până acum problema printr-o ordonanță.