UPDATE Comisiile juridice ale Parlamentului au dat, marți, aviz favorabil solicitării președintelui Klaus Iohannis privind referendumul pe teme de justiție. Plenul Parlamentului se va reuni miercuri pentru formularea unui punct de vedere.

HotNews.roFoto: Hotnews

Anterior, Claudiu Manda făcuse precizări pe aceată temă.

”Am decis, conform Regulamentului şi conform procedurii, să trimitem (solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis -n.r.) către Comisiile juridice reunite din Cameră şi Senat pentru a avea un raport pe care să-l înainteze Birourilor permanente reunite şi după aceea să avem şedinţă de plen reunit. Termenul pentru un astfel de raport este de două zile, după două zile aşteptăm din nou raportul, întrunim din nou Birourile permanente reunite şi stabilim calendarul şi data pentru şedinţa de plen reunit", a anunţat luni senatorul PSD Claudiu Manda, citat de Agerpres.

Avizul Parlamentului este unul strict consultativ. Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de președinte urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi.

Potrivit art. 11 din legea referendumului, dacă Parlamentul nu se pronunță în termen de 20 de zile de la momentul la care a fost sesizat de președinte, se consideră consultat, iar șeful statului poate emite decretul pentru organizarea referendumului.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis pe 4 aprilie preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, scrisoarea cu privire la temele referendumului naţional care va fi organizat pe 26 mai.

"În temeiul dispoziţiilor art. 90 din Constituţie, precum şi ale art. 2 şi art. 11 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, intenţionez să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa suverană cu privire la următoarele probleme de interes naţional: interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie; interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorităţi constituţionale de a sesiza direct Curtea Constituţională cu privire la ordonanţe. Având în vedere dispoziţiile legale menţionate, consult Parlamentul cu privire la organizarea unui referendum naţional referitor la problemele sus-menţionate", precizează Iohannis, în scrisoarea transmisă conducerii Parlamentului.

Președintele Iohannis a consultat și partidele parlamentare în legătură cu convocarea referendumului, după ce, anterior, discutase și cu reprezentanți ai societății civile și ai magistraților referitor la situația din justiție.