Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, sâmbătă la Fetești, că prezența la vot la alegerile europarlamentare din 26 mai va fi undeva la aproximativ 50%, potrivit estimările făcute de partidul pe care îl conduce, transmite Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Pe cercetările noastre sociologice, prezența la vot va fi în jur de 40-42%, raportat la o listă electorală permanentă care nu este reală. Noi știm foarte bine că pe listă sunt 18.300.000 și în realitate sunt 14.500.000. Deci prezența la vot va fi de aproximativ 50%, estimarea noastră actuală, din cei reali, care există”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferință de presă susținută la sediul PNL Fetești, întrebat cum apreciază că va fi prezența la vot.

Liderul liberal este de părere că și de această dată Ministerul Afacerilor Externe va deschide un număr foarte mic de secții de votare în Diaspora.

„Știți foarte bine că mulți dintre cei care muncesc în țări din Europa foarte greu merg la vot pentru că și de data aceasta, după cum vedem că se mișcă, Ministerul de Externe va deschide foarte puține secții de votare în Diaspora”, a explicat Orban.

Președintele PNL a mai spus că pe liberali îi îngrijorează acest lucru deoarece și românii din alte state membre ale UE au aceleași drepturi ca cei din țară, iar Diaspora preferă la vot partidele de Opoziție.

„Cu siguranță că ne îngrijorează pentru că românii, oriunde s-ar afla, fac parte din națiunea română, au aceleași drepturi ca românii de acasă și nu li se poate interzice dreptul de vot, pentru că noi știm foarte bine că mulți din cei care sunt astăzi în Diaspora au plecat din cauza PSD, din cauza lipsei de perspectivă și de încredere în șansa lor de a reuși în viață, într-o țară care este condusă de PSD de atâta timp. Ori majoritatea zdrobitoare au practic opțiuni politice preponderent spre PNL sau alte formațiuni din Opoziție. Ori a le interzice dreptul de vot înseamnă a vicia rezultatul electoral”, a conchis Ludovic Orban.

La alegerile europarlamentare din 2014, potrivit datelor BEC, participarea la vot pe țara noastră a fost de 32,44%. Din totalul de 18.221.061 de alegători înscriși pe liste au fost prezenți la urne 5.911.794. Conform sursei citate, în străinătate au fost prezenți la urne un număr de 30.248 de cetățeni.