Consilierul general al Primăriei Capitalei, Orlando Culea, a fost exclus din PSD, motivul fiind „nerespectarea disciplinei de partid”. El a declarat, pentru Mediafax, că a contestat decizia și a făcut plângere penală în acest caz, iar dacă nu va avea câștig de cauză, atunci va merge în instanță.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Am aflat acum două săptămâni. Mi s-a comunicat. Decizia a fost luată pe 15 martie, dar nu am făcut-o publică. Am așteptat să mi se comunice hotărârile de la partid. Motivul este nerespectarea disciplinei de partid, legat de un proiect la care m-am abținut. Proiectul legat de Institutul Elie Wiesel cu Muzeul Holocaustului. Noi am dat acel imobil în anul 2016 către Institutul Elie Wiesel pentru a face Muzeul Holocaustului. Susținem în continuare ideea de a da un imobil Institutului pentru a face acest muzeu, însă în 2018 instanța a venit și ne-a anulat hotărârea de Consiliu. În condițiile în care instanța ne-a anulat hotărârea de Consiliu și a reținut că nu putem schimba destinația acelui imobil, reprezentanții Primăriei au repus pe ordinea de zi proiectul în aceeași formă și în aceleași condiții, ceea ce nu este corect și nici legal, în primul rând. Mai ales că în Legea patrimoniului se menționează foarte clar că orice schimbare a destinației trebuie să se facă cu avizul Ministerului Culturii. În caz contrar, atrage răspundere penală. Nu aveam avizul ca să schimbăm destinația imobilului. Tocmai de aceea instanța a și anulat hotărârea”, a afirmat Culea, sâmbătă.

Acesta a precizat că nu era posibil ca cei din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) să voteze hotărârea în aceeași formă pentru că cea precedentă a fost anulată de instanță.

„În condițiile în care instanța a dat o hotărâre de anulare, noi nu puteam să venim să ignorăm acea sentință și să dăm o altă hotărâre în aceleași condiții. Practic noi dădeam Institutului un măr otrăvit pentru că e clar ce urma, să se anuleze și noua hotărâre. Nici nu se putea folosi de imobil, noi le dădeam și pe urmă le luam înapoi. Eu chiar și în Consiliu am luat cuvânt și am spus «domnule, eu nu vreau doar să mimăm faptul că dăm ceva. Dacă dăm, haideți să dăm oamenilor ceva de care se pot folosi»”, a explicat Culea.

El a mai spus că a făcut contestație la decizia PSD Sector 2 și a depus și o plângere penală, pentru că nu avea cum să fie depusă excluderea sa deoarece toți cei din Biroul organizației locale s-au abținut de la vot.

„Le-am făcut acum vreo 10 zile (contestația și plângerea penală - n.r.). După ce am primit hotărârile care oricum nu corespund realității. Eu am un proces verbal încheiat pe 14 martie prin care membrii Biroului organizației locale din care fac parte s-au abținut toți. Deci nu au dispus excluderea. Ulterior președintele Sector 2 a convocat Comitetul Executiv chipurile să ia act de excludere, că este o excludere care nu a avut loc. A fost o chestiune penibilă. A strâns oamenii acolo, le-a spus că trebuie să ia act de excludere și să o dispună pentru că e disciplina de partid care nu a fost respectată. Acestea sunt povești de adormit copii. Eu sunt jurist de profesie și mai și practic. Nu sunt venit de pe stradă ca alții. Am făcut contestație la Comisia de Etică, dar aceasta nu există. Înțeleg că de abia acum se înființează. Am depus-o la partid, la registratura Sectorului 2. Ei urmează să o direcționeze când se va înființa”, a completat consilierul general al PMB.

Întrebat de Mediafax ce acțiuni va avea, dacă nu i se va da câștig de cauză, Orlando Culea a spus că va merge mai departe în instanță.

„Merg în instanță. Cum să nu am câștig de cauză, în condițiile în care ei au spus niște minciuni în hârtiile acelea. Eu sunt curios dacă vreun organ de cercetare penală le va da dreptate, în condițiile în care eu am procesul verbal cu ce s-a întâmplat cu o zi înainte și ei vin și spun într-o altă hârtie, pe care o semnează cineva cu bară pentru președinte, fără a menționa vreun nume. Să îl cheme pe președintele organizației locale să spună dacă el a votat excluderea. Deci nu am nicio emoție în ce va spune instanța. Voi merge în justiție pentru că am dreptate și mi se va face dreptate”, a conchis Culea.

Pe 1 martie, organizația PSD Sector 4 a decis, într-o ședință a filialei, excluderea viceprimarului Capitalei Arurelian Bădulescu din organizație. În schimb, el a rămas în funcția de viceprimar al Bucureștiului, în urma unei decizii luată prin vot secret de consilierii generali.