Klaus Iohannis face strategie comună de campanie cu liberalii, șeful statului promițându-le că va participa la mitingurile pe care le vor face pentru referendumului. Președintele nu este însă tocmai mulțumit de implicarea tuturor liderilor PNL în campanie. În întâlnirea pe care a avut-o cu mai mulți liberali, marți seară, el a reproșat că se vorbește pe mai multe voci și nu toți trag cum ar trebui înainte de alegeri, au declarat pentru HotNews surse din partid.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

La discuții au participat Ludovic Orban, Rareș Bogdan, Florin Cîțu, Dan Motreanu, Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Marian Petrache și Iulian Dumitrescu.

Potrivit surselor citate, principala nemulțumire a președintelui a fost că numai unii se implică, că se vorbește pe mai multe voci, impresia fiind că există o divizare în interiorul partidului.

Șeful statului le-a spus participanților la discuțiile care au durat aproape trei ore că este nevoie de mesaje clare, elaborate, transmise de oameni credibili. El le-a explicat liberalilor că nu vor avea prea multe de câștigat dacă mesajele publice se vor limita la „batem PSD, o să câștigăm alegerile, jos PSD”. „A spus că trebuie să le explicăm oamenilor de ce nu merg lucrurile și ce avantaje au dacă vin alături de PNL. Să le explicăm onest, nu doar sloganuri”, au declarat pentru HotNews.ro aceleași surse.

Asta și atunci când e vorba de problemele economice, și de cele din justiție, în acest ultim caz mesajul trebuind să fie clar, că toatea eforturile PSD sunt doar în avantajul lui Dragnea care vrea să-și spele dosarul penal.

Șeful statului, potrivit surselor citate, le-a atras atenția liberalilor că este extrem de importantă mobilizarea la referendumul pe teme de justiției, cerându-le să se concentreze foarte puternic pe orașe și în special pe București, care în ultimele runde de alegeri s-a dovedit a fi vulnerabilitatea PNL. Mesajul lui Iohannis a fost ferm în acest sens, în condițiile în care Organizația de București a PNL este măcinată de conflicte și a avut rezultate slabe până acum.

În contextul pregătirii pentru referendum, au precizat aceleași surse, Klaus Iohannis s-a arătat „destul de nemulțumit” de poziționarea USR care ar fi părut interesat doar de inițiatiativa „fără penali”.

Discuțiile cu liberalii vin în contextul în care președintele Klaus Iohannis a chemat partidele la consultări pe tema referendumului și situației din justiție.

Joi, au fost invitați la Cotroceni reprezentații PNL, de la ora 15.00, ai USR de la ora 16.00, cei ai PMP de la ora 16.45, la 17.30 - UDMR și la 18.15 Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Vineri sunt invitate delegațiile PSD și ALDE, de la ora 11.00, respectiv ora 12.00.

Liviu Dragnea a anunțat că PSD va trimite „niște oameni” la consultări. Călin Popescu Tăriceanu a spus că reprezentanții ALDE nu vor merge la Cotroceni.