București, joi-vineri, 11-12 aprilie, 2019 - Forumul EUROSFAT, evenimentul anual de afaceri europene din România ajunge la a 7-a ediție și invită cetățenii, reprezentanți ai ONG-urilor, media, mediului de afaceri precum și reprezentanții partidelor politice naționale și europene la 2 zile de dezbateri. Forumul EUROSFAT are la bază valorile europene ale democrației, implicarea civică și dialogul deschis, iar anul acesta dorește să ajute cetățenii români să voteze informat pe data de 26 mai la alegerile europarlamentare. Participarea este gratuită dar se realizează pe bază de înregistrare pe pagina evenimentului.

  • Pe 11 aprilie, pentru prima oară în România, partidele politice europene vor fi prezente la București pentru a dezbate cu cetățenii români despre programul și prioritățile acestora în Parlamentul European. Vicepreședinți și reprezentanți ai principalelor partide europene (PPE, PES, ALDE și Partidul verzilor europeni) vordiscuta despre așteptările cetățenilor de la proiectul european și vor răspunde întrebărilor din public, dar și a experților Europuls, precum de ce este UE în continuare relevantă după Brexit, sau cum vor fi luate în considerare rezultatele consultărilor cetățenești. Dezbaterea va avea loc între orele 16-18 la Biroul de Informare al Parlamentului European din România. Înscrierile încep de la ora 15:30.

  • Pe 12 aprilie, forumul se deschide cu prima dezbatere din acest an între candidații principalelor partide politice din România la alegerile europene. Candidații PSD, PNL, Alianța 2020 USR-PLUS, PRO România, ALDE și UDMR își vor prezenta viziunea despre viitorul Uniunii europene și a rolului României în cadrul acesteia pentru următorii 5 ani. . Forumul se va desfășura pe durata întregii zile la JW Marriott. Înscrierile încep de la ora 8:30 dimineața.

  • 8 dezbateri tematice vor avea loc în cadrul celui mai mare forum anual de afaceri europene din România. Printre vorbitori se numără ambasadori, reprezentanți ai Comisiei Europene, jurnaliști internaționali, candidați la alegerile europarlamentare, deputați și senatori din Parlamentul României, reprezentanți ai Guvernului României, primari și consilieri din principalele orașe din România, reprezentanți ai mișcărilor civice pro europene, reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic, reprezentanți BNR. Forumul se va încheia cu o piesă teatru forum despre alegerile europene interpretată de 9 elevi de liceu. Mai multe detalii puteți găsi pe www.eurosfat.ro .

EUROSFAT este organizat de Centrul de Expertiză Europeană Europuls, format dintr-un grup de experți voluntari români cu viziuni pro-europene și este realizat sub patronajul Președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, Reprezentanței Comisiei Europene în România și al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.