Andrei Caramitru a făcut o comparație „greșită și stupidă” atunci când a asociat guvernarea PSD cu holocaustul, a declarat președintele USR, Dan Barna, despre postarea controversată a consilierului său.

HotNews.roFoto: Hotnews

Întrebat, la Digi24, dacă are ceva să-i reproșeze lui Caramitru, Barna a răspuns că „o naivitate și o dificultate de a învăța jocul politic”. „Andrei spune lucrurilor pe nume și deseori sare calul în terminologie, lucru pe care i l-am reproșat și eu, voi avea o discuție cu el mâine”, a spus el.

Reacția lui Barna după ce Andrei Caramitru a comparat efectele guvernării PSD cu holocaustul:

  • „A folosit total neinspirat și greșit o metaforă argumentând efectele unei guvernări PSD asupra României. Acea comparație, în care plecarea românilor în diaspora, în fiecare an pierdem un oraș mare, el a comparat-o cu holocaustul care e o utilizare nefericită și greșită a termenului, lucru pe care nu-l vedem la ceilalți politicieni aproape deloc, și l-a asumat, și-a cerut scuze astăzi, a avut o întâlnire cu ambasadorul Israelului, a admis că a făcut o greșeală.
  • E o greșeală, fără niciun echivoc.
  • Andrei spune lucrurilor pe nume și deseori sare calul în terminologie, lucru pe care i l-am reproșat și eu, voi avea o discuție cu el mâine.
  • Dar dacă vă uitați la ultimele doiuă postări în care își asumă explicit că a făcut o tâmpenie. Nu e nimic mai mult de atât. E o greșeală mare, clară, neechivocă, pe care omul și-a asumat-o
  • O comparație greșită și stupidă”

Într-o postare pe Facebook, luni, Andrei Caramitru, consilier a președintelui USR, a acuzat PSD că este responsabil de „holocaustul României”, susținând că „e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial”. Ulterior, el și-a editat postarea punând în sarcina social-democraților „genocidul împotriva României”.

A urmat reacția ambasadorului Israelului care îl ”invita” pe Caramitru să se ”documenteze mai mult si să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem”.

“Din păcate, din nou, constatăm cu dezamăgire că un politician român se folosește de termenul "Holocaust" într-un context total nepotrivit. Moartea a milioane de oameni nevinovați nu trebuie minimalizată, iar atrocitățile războiului nu trebuie să-și găsească locul în campania electorală a vreunui partid... Îl invităm pe domnul Andrei Caramitru să se documenteze mai mult și să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Consilierul lui Barna a revenit cu explicații in această noapte: ”Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greseală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust.”

Marți, Andrei Caramitru a avut o întâlnire cu ambasadorul Israelului.

„Ii mulțumesc excelentei sale Ambasadorului David Saranga pentru discuția de azi și că mi-a acceptat scuzele pentru greșeala de exprimare de ieri. I-am reafirmat prietenia mea pentru comunitatea evreiască din România - și am agreat sa păstram un dialog cât se poate de prietenesc și pozitiv pe viitor”, a scris el ulterior pe Facebook.