Zilele lui Tudorel Toader în fruntea ministerului Justiției par a fi numărate, social-democrații plănuind să scape de el din guvern la pachet cu o serie de miniștri care fie candidează pentru europarlamentare, fie au intrat pe lista neagră a lui Liviu Dragnea. Ca să nu ajungă la mâna lui Klaus Iohannis din nou, PSD ia în calcul o reorganizare a Guvernului. Această mutare presupune un vot în Parlament, iar în cazul în care acesta va fi pozitiv, șeful statului nu poate decât să-i numească.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe scurt, strategia PSD:

  • Senatorii PSD ar urma să voteze moțiunea împotriva ministrului Justiției
  • În Comiterul Executiv în care se discută remanierea, liderii sociali-democrați ar urma să-i dea un vot de blam lui Tudorel Toader. Pregătiți să-i ia locul: Nicolicea și Halici
  • Ca Iohannis să nu aibă spațiu de manevră, PSD ia în calcul o reorganizare a Guvernului

Planul conducerii PSD este în linii mari conturat, iar social-democrații vor să scape de Tudorel Toader cât mai repede posibil. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că senatorii PSD ar urma să voteze alături de opoziție moțiunea simplă la adresa ministrului Justiției.

Următorul pas va fi în ședința Comitetului Executiv al PSD, programată săptămâna viitoare unde premierul Viorica Dăncilă va face o evaluarea a activității acestuia, iar conducerea partidului va cere retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției.

De altfel, premierul Viorica Dăncilă a declarat că va prezenta social-democraților evaluarea sa în legătură cu Tudorel Toader în ședința CEX.

"O decizie o voi lua în cadrul Comitetului Executiv Național, când am să ascult și părerea colegilor mei și o să îmi spun și eu părerea. O evaluare o prezint tot în Comitetul Executiv Național. Suntem un guvern politic, suntem susținuți politic și este foarte bine ca aceste discuții să le avem în cadru politic, în cadrul CEx. După ce vom lua această voi ieși public și am să o comunic”, a declarat Viorica Dăncilă.

În culise, social-democrații fac pronosticuri privind variantele pentru portofoliul la ministerul Justiției. "Înlocuitorul lui Toader trebuie să fie un parlamentar, să fie asumat politic. Numele parlamentarilor Eugen Nicolicea și Nicușor Halici sunt variante de luat în calcul", au explicat pentru Hotnews.ro, sursele citate.

În ședința Comitetului Executiv este așteptat ca și miniștrii Rovana Plumb și Natalia Intotero să-și anunțe demisiile, iar premierul Viorica Dăncilă să fie forțată, în urma solicitării colegilor să-i ceară demisia lui Tudorel Toader.

De altfel, Liviu Dragnea a anunțat public și schimbarea din Guvern a Rovanei Plumb și a Nataliei Intotero care se pregătesc să intre în campania electorală pentru europarlamentare.

Sursele Hotnews.ro susțin că dincolo de cele trei nume deja vehiculate public există posibilitatea unor modificări la structura Guvernului. "Dragnea este nemulțumit de prestația vicepremierului pe Afaceri Externe Ana Birchall care, în opinia acestuia, nu a gestionat deloc relația externă cu partenerii americani și europeni în scandalul ordonanțelor. De exemplu, portofoliul acesteia ar putea fi scos din structura Guvernului și astfel ar avea loc o reorganizare. Este o variantă de lucru", spun sursele social democrate.

De asemenea, pe lista neagră a lui Liviu Dragnea s-ar afla și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, dar și vicepremierul Viorel Ștefan și George Ciamba cel al afacerilor europene. De precizat este că șeful PSD este nemulțumit și de premierul Viorica Dăncilă de modul în care a gestionat tema ordonanțelor de urgență.

În contextul în care Dragnea vrea să scape de mai mulți miniștri ai cabinetului și pentru a evita un nou blocaj la nivelul numirii noilor miniștri, PSD intenționează să meargă pe varianta validării noii structuri a Executivului în Parlament

"Majoritatea în Parlament este una fragilă, dar preferăm să riscăm să pice numirile decât să-i oferim lui Iohannis posibilitatea unui nou joc electoral și blocarea activității ministerelor", au explicat sursele Hotnews.ro.

De precizat este că ședința Comitetului Executiv a PSD a fost împinsă pentru săptămâna viitoare în contextul în care se așteaptă ședința Curții Constituționale de miercuri în care se va lua o decizie privind completurile specializate, decizie de maxima importanță pentru Dragnea.