”PSD, continuatorul PCR, continuă să-i sfideze pe urmașii celor morți în decembrie 1989 prin menținerea la șefia Institutului Revoluției Române pe Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu, acuzați de infracțiuni contra umanității”, acuză USR într-un comunicat de presă transmis luni, după ce procurorul general a anunțat că Dosarul Revoluției a fost finalizat și trimis la instanță, Ion Iliescu și Voican Voiculescu fiind inculpați pentru infracţiuni contra umanităţii.

Ion Iliescu, la Parchetul General (arhiva)Foto: Agerpres

”Ion Iliescu și alți comuniști care s-au cocoțat la putere în decembrie 1989 prin dezinformare și diversiuni, prin crime împotriva umanității, să răspundă pentru faptele lor, iar adevărul să iasă la lumină”, afirmă sursa citată.

„Chiar și târzie, o restabilire a adevărului istoric este obligatorie. Românii trebuie să afle cine și din ordinul cui a tras în cei care nu doreau decât libertate și democrație. De ce toată forța militară a României – de la MapN și MAI la gărzile patriotice – s-a pus la dispoziția conducerii Frontului Salvării Naționale? Doar pentru ca Ion Iliescu și grupul său să preia puterea și să se legitimeze în fața unui popor împins la limita disperării?”, declară Dan Barna, președintele USR.

În dosarul Revoluției, trimis instanței după aproape 30 de ani, timp în care a fost închis și redeschis de mai multe ori, au fost trimiși în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii doar trei inculpați - fostul președinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu și fostul șef al Aviației Militare Iosif Rus.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat astăzi că Secția Parchetelor Militare a înaintat instanței rechizitoriul în dosarul Revoluției, care a fost închis de mai multe ori și redeschis ultima dată în 2016, la presiunea CEDO. "Prezint public scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a duratei anchetei penale - aproape 30 de ani", a afirmat Lazăr.