Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a prezentat, vineri seara, stadiul discuțiilor privind Uniunea Pieţelor de Capital (UPC), discuții care au avut loc la Bucureşti, în cadrul reuniunii informale a Consiliului de Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) conform Mediafax.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

„În doar trei luni, am ajuns la un acord politic cu Parlamentul European pe nouă dosare în acest domeniu şi încă patru dosare sunt în negocieri intense. Angajamentul nostru ca Preşedinţie a Consiliului UE este să continuăm să lucrăm atât cu Parlamentul European, cât şi cu Comisia Europeană, în următoarele zile, pentru propunerile legislative care mai sunt în lucru. În acelaşi timp, pentru a avea blocurile de bază ale UPC înainte de încheierea mandatului acestei comisii, octombrie 2019, Comisia Europeană a propus o serie de inițiative – inclusive legislative, procedurale și de piață. S-au făcut paşi semnificativi pentru atingerea obiectivelor uniunii pieţelor de capital. Cu șapte luni până la termen limită, peste jumătate dintre propunerile legislative incluse în Planul UPC, numeroase fiind destinate unei economii verzi, au fost deja adoptate sau așteaptă să fie adoptate de către Parlamentul European”, a afirmat Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă, de la finalul primei zile a reuniunii ECOFIN.

Prima zi a ECOFIN găzduit de Preşedinţia română, la București, a început cu două reuniuni, una a Eurogrup, iar a doua a Eurogrup extins. Prânzul de lucru al miniștrilor de finanțe a fost dedicat cadrului financiar multianual, aceștia fiind interesați în mod deosebit de realizarea „Semestrului European”, de Pactul de Stabilitate şi Creştere şi de noile resurse proprii de creștere.

„Noua perioadă de programare a bugetului european pentru șapte ani trebuie să fie stabilită cu atenţie şi trebuie să ne coordonăm priorităţile la nivel naţional şi european, în timp ce privim cu atenție condițiile economice. Cadrul Financiar Multianual conţine deja dispoziţii pentru a se asigura că finanţarea europeană deserveşte obiectivele financiare generale ale UE şi nu este subminat de politici financiare și fiscale nesănătoase. Ghidul de investiții inclus în recomandările specifice la nivel de țară susține atât procesul de atât procesul de programare, cât și obiectivele pe termen mediu, oferind o strategie pentru folosirea fondurilor europene și susținerea diverselor zone de investiții”, a declarat Eugen Teodorovici.

Preşedinţia română la Consiliul UE a invitat la discuţii şi partenerii sociali, în cadrul unei dezbateri aprofundate la nivelul miniştrilor de Finanţelor din statele UE. Propunerea a fost acceptată, iar la întâlnire au participat Confederaţia Sindicatelor Europene, Centrul european pentru întreprinderi cu participare publică, Small Entreprises United şi Business Europe. Aceste discuții au vizat șapte teme: inovarea, schimbarea climatică, convergenţa în UE şi consolidarea relaţiilor între statele membre care fac şi care nu fac parte din zona euro, întărirea rezistenţei economice prin stimularea investiţiilor şi a reformelor structurale.

„Agenda europeană a creşterii economice trebuie să se ocupe de problema diferenţelor de dezvoltare regională, în condițiile în care convergența este esențială în UE. Preşedinţia română spune în motto-ul ei că o valoare comună europeană este coeziunea, şi de aceea acordăm un interes deosebit soluţiilor pentru eliminarea acestor divergenţe. Trebuie să explorăm mai multe arii din perspectivă instituţională: să reducem birocraţia la nivel european; să facem ca instituţiile europene să fie mai flexibile pentru a reacţiona mai rapid şi mai bine la nevoile cetățenilor europeni. În plus, trebuie să dăm dovadă de răspundere în ceea ce priveşte cheltuielile administrative ale instituţiilor europene”, a punctat Teodorovici.

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) organizează, vineri şi sâmbătă, la Bucureşti, reuniunea informală a Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN). La eveniment vor participa peste 40 de delegaţii, aproximativ 1.000 de persoane, miniștrii de Finanțe din statele membre UE, Guvernatorii băncilor centrale, comisari europeni și înalți reprezentanți ai instituțiilor UE.