Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că scrisoarea celor 12 ambasade este total deplasată și că, în opinia sa, s-au constituit într-un ”sindicat al ambasadelor”. Tăriceanu mai spune că în momentul de faţă, nu vede care sunt elementele concrete care ar putea să justifice activarea articolului 7.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Total deplasată, am impresia că se constituie un sindicat al ambasadelor. Cred că răspunsul primului ministru a fost cel potrivit şi cred că, dacă ambasadorii au anumite chestiuni asupra cărora doresc să fie informaţi, pot să folosească căile diplomatice, anume Ministerul de Externe”, a spus Tăriceanu, întrebat despre scrisoarea celor 12 ambasade care transmit un semnal de îngrijorare cu privire la adoptarea ordonanțelor care vizează justiția.

Totodată, Tăriceanu a precizat că nu există motive de îngrijorare și nu întelege nemulțumirile președintelui Parlamentului European și ale prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

„Nu pot să nu fiu la curent cu aceste declaraţii, problema pe care eu o văd este următoarea: aş vrea o referire concretă, nu ştiu care sunt paşii, pentru că nici Tajani, nici Timmermans nu vorbesc concret care sunt elementele, care sunt deciziile care reprezintă paşi înapoi care să le genereze această îngrijorare . Dacă îngrijorarea lor este generată de ştirile care sunt vânturate în presă, de toate comentariile, de toate zvonurile, atunci sigur că problema se pune altfel. Eu cred că din partea autorităţilor române, din partea Guvernului, din partea echipei care a fost constituită la nivelul primului ministru pentru discuţia pe Mecanismul de Cooperare şi Verificare pot să aibă toate informaţiile necesare în aşa fel încât, pe baza lor, să poată să facă o analiză obiectivă şi să nu se orienteze după titlurile din presă”, a precizat Tăriceanu.

Tăriceanu a mai spus că în opinia nu sunt elemente concrete care ar putea invoca declanșarea articolul 7 pentru România. „Nu ştiu ce înseamnă toată lumea, iar invocarea articolului 7 poate să fie făcut, aşa cum vă spuneam, nu după titluri de presă ci după elemente concrete. În momentul de faţă, eu nu văd care sunt elementele concrete care ar putea să justifice invocarea articolului 7. De altfel, am văzut că există foarte multă prudenţă şi nu am văzut această invocare de care vorbiţi dumneavoastră decât la nivelul presei”, a mai spus liderul ALDE.

Ambasadele a 12 state au transmis, miercuri, un mesaj oficial prin care și-au exprimat îngrijorarea și cer Guvernului să se abțină de la modificări care ar slăbi statul de drept și capacitatea României de a lupta împotriva criminalității sau corupției.