Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, joi, că ministrul Justiției este „factorul cheie” în procedura de punere în acord a articolelor din Codul penal și Codul de procedură penală cu deciziile Curții Constituționale. În opinia președintelui Senatului, Toader va da, cel mai probabil, ordonanțele de urgență pentru modificarea codurilor penale.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Eu pot să vă spun ceea ce ştiu. Nu este niciun secret, sunt o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, cred că de peste doi ani dacă nu chiar mai mult, care vizează o serie de articole din Codul Penal şi Codul de Procedură Penală care sunt neconstituţionale şi pentru care există obligativitatea punerii lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale. Ministrul Justiţiei este cel care e factorul, aş spune, cheie în această procedură şi sigur că, probabil, are în vedere elaborarea unei ordonanţă de urgenţă pe aceste subiecte cum sunt şi altele, mă refer la directivele europene care trebuiesc să fi transpuse şi care sunt în întârziere şi, dacă nu mă înşel, din cauza întârzierii transpunerii acestor directive europene, care necesită o ordonanţă de urgenţă pentru că procesul legislativ prin Parlament este extrem de lung, după cum ştiţi, pentru aceste întârzieri cred că noi plătim şi penalităţi”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, în Parlament.

Declarația lui Tăriceanu vine în contextul în care social-democrații pun presiune pe ministrul Justiției să emită ordonanțele pe Codurile Penale și completurile de 5 judecători. De altfel Tudorel Toader a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului penal și a Codului de procedură penală, precum și un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanței supreme.