​​Poșta Română livrează pliantele PSD de promovare la alegerile europarlamentare din acest an în fiecare gospodărie în care este prezent un pensionar (asigurări sociale, IOVR, invaliditate, SRI, MapN, MAI, agricultor, de urmaș), inclusiv pensionarilor care au optat pentru plata pensiilor prin bancă, în cont curent sau cont de card, se arată în contractul dintre cele două parți, obținut de HotNews.ro. Mai mult, Poșta s-a obligat să pună la dispoziția PSD "informații privind baza de date conținând înregistrări privind segmentul de destinatari selectat (n.a pensionarii), în măsura în care aceasta poate fi furnizată".

Contract Posta-PSDFoto: Hotnews
  • HotNews.ro a solicitat Poștei să spună dacă este legal acest schimb de informații și vom reveni cu răspunsurile imediat ce le vom primi.

Contractul dintre Poșta Română și PSD a fost semnat și a intrat în vigoare în data de 27 martie 2019, fiind valabil până la data de 19 aprilie 2019. Obiectul contractului îl constituie prestarea serviciilor constând în primirea, prelucrarea și livrarea trimiterilor neadresate Postmesager PLUS.

  • Ce este POSTMESAGER PLUS - serviciul constand in distribuirea pe teritoriul Romaniei de trimiteri neadresate destinate anumitor segmente de clienti despre care se pot solicita infomatii (numar, structura etc.) de la C.N. Posta Romana S.A., identice, cu greutatea maxima de 50 g inclusiv, de tipul: ziare, cataloage, pliante, brosuri sau alte materiale publicitare. (vezi AICI descrierea acestui serviciu al Postei Române)

Click pentru a deschide

Una dintre obligațiile Poștei, prin acest contract, este următoarea: "să pună la dispoziția Beneficiarului (n.a PSD în acest caz) informații privind baza de date conținând înregistrări privind segmentul de destinatari selectat (n.a pensionarii), în măsura în care aceasta poate fi furnizată".

Click pentru a deschide

În contract se precizează că beneficiarul, respectiv PSD,este obligat să-și asume întreaga răspundere pentru conținutul de text și imagine a trimiterii, în cazul în care acestea încalcă legislația țării sau normele specifice în domeniu. Beneficiarul este singurul responsabil de conținutul trimiterilor.

Click pentru a deschide

În contract se mai precizează că sunt excluse de la primire, prelucrare și livrare: trimiteri cu conținut de publicitate electorală prezentate și livrate în perioada de campanie electorală pe care nu sunt indicate expres următoarele informații:

  • 1. numele candidatului independent, denumirea partidului politic sau alianței politice care le-a comandat, după caz;
  • 2. denumirea operatorului economic care le-a realizat;
  • 3. codul de identificare fiscală al mandatarului financiar al formațiunii politice;
  • 4. tirajul, unde este cazul.

HotNews.ro a solicitat Poștei Române încă de acum 2 zile să precizeze dacă acest contract respectă regulile privind protecția datelor personale din noul Regulament UE (GDPR). Astăzi am cerut din nou explicații cu privire la obligația asumată de Poștă de a pune la dispoziția PSD informații din baza de date conținând înregistrări privind pensionarii. Vom reveni cu răspunsurile Poștei imediat ce le vom primi.

  • Orban: Poșta Română se angajează să dea PSD datele personale ale cetățenilor

Ludovic Orban

Ludovic Orban

Foto: Facebook

Liderul PNL Ludovic Orban a prezentat, marți seară, la Realitatea TV, protocolul încheiat între Sindicatului Liber din Poșta Română și PSD care prevede ca Poșta Română să furnizeze date personale ale cetățenilor și să participe la întâlnirile și dezbaterile PSD la europarlamentare, potrivit Mediafax.

  • „Nu e semnat protocol, dar am aici adresa semnată de dl Brătianu, agentul electoral al PSD, adresa către președinții filialelor Poștei pentru beneficiile salariale care pot fi obținute. Îi transformă pe poștași în informatori PSD. E decizie luată în Comitetul Executiv și această adresă nu e o ficțiune. E scris negru pe alb. SLPR va participa la întâlnirile și dezbaterile PSD la europarlamentare. În primul rând, Poșta Română este transformată în instrument de propagandă al PSD. Doi. Poșta se angajează să pună la dispoziție date personale ale cetățenilor”, a completat președintele liberal.

Precizările vin după ce Poșta Română a transmis, luni, referitor la acuzațiile aduse de Ludovic Orban care a anunțat că PNL va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poșta, că a transmis în perioada de precampanie oferte către toate formațiunile, PSD fiind singurul partid care a cerut acest serviciu.

Anterior Orban anunțase că partidul pe care îl conduce va da în judecată PSD pentru că a încheiat un protocol cu Poșta Română, astfel încât pensionarii să primească, odată cu pensia, și un material electoral din partea social-democraților cu mesaje împotriva liberalilor.

protocol

protocol

Foto: Captura

HotNews.ro a scris de asemenea luni că factorii poștali sunt pe cale să devină, cu voia sindicatului, informatori ai PSD. Conducerea Sindicatului Lucrătorilor Poștali din România, sub semnătura lui Matei Brătianu, a apreciat „oportună încheierea unui protocol” cu social-democrații prin care reprezentanții sindicatului să culeagă din teritoriu informații pentru partidul lui Dragnea. Astfel, aceștia ar trebui să informeze PSD despre probleme ale comunităților, reacții din teritoriu ca urmare a unor decizii ale ale executivului ori decizii și politici ale administrației publice locale. De asemenea, sindicatul, prin reprezentanții săi ar urma să participe la întâlniri și dezbateri ale candidaților PSD.

Deputatul liberal Gigel Știrbu a scris luni, 1 aprilie, pe Facebook că, "începând din această dimineață, toți poștașii au fost puși să semneze un angajament prin care se obligă să ducă la fiecare pensionar în parte un pliant cu destule pagini, făcut de PSD." Contactați de HotNews.ro, oficialii companiei au precizat că Poșta distribuie la nivel național materialele de promovare PSD pentru alegerile europarlamentare din acest an, pe baza unui contract comercial plătit și a unui serviciu pentru care a transmis oferte tuturor partidelor.

Poșta Română a revenit luni seara cu noi precizări în care subliniază că "salariații poștali nu sunt obligați să distribuie materiale de campanie". Compania spune că "în perioada de precampanie pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, a trimis oferte fiecărei formaţiuni politice pentru promovarea serviciilor de distribuire neadresată (Postmesager, Postmesager Plus si Postcatalog). Până în prezent, doar reprezentanţii Partidului Social Democrat au solicitat acest serviciu din partea companiei."