​Eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan spune că Guvernul trebuie să depună urgent candidatura pentru găzduirea nou-înființatei Autorități Europene a Muncii, spunând că are o nouă oportunitate de a găzdui o instituție a Uniunii Europene după eșecul PSD-ALDE de a câștiga găzduirea Agenției Europene a Medicamentului. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai. România este unul dintre cele cinci state membre care nu găzduiesc nicio instituție europeană, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia.

Siegfried MuresanFoto: Parlamentul European

Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene a lansat în 14 martie procedura pentru alegerea sediului nou-înființatei Autorității Europene a Muncii. Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai, iar decizia ar urma să fie luată prin vot în Consiliul privind Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori din data de 13 iunie, adică la finalul Președinției române a Consiliului UE.

Siegfried Mureșan cere Guvernului să pregătească de urgență o candidatură serioasă pe care să o depună în termenul stabilit. El afirmă că țara noastră pornește cu cele mai mari șanse să găzduiască această nouă agenție, fiind una dintre cele cinci state membre care nu găzduiesc nicio instituție a Uniunii Europene, alături de Bulgaria, Croația, Cipru și Slovacia.

”În plus, dintre toate aceste state, România are cea mai mare întindere și o populație mai mare decât toate celelalte patru state la un loc. Cu toate acestea, eșecul Guvernului PSD - ALDE de a câștiga găzduirea Agenției Europene a Medicamentului (AEM) în 2017 dovedește că aceste atuuri nu sunt suficiente atât timp cât te prezinți cu o candidatură proastă. De aceea, cer Guvernului să nu repete greșelile de la candidatura pentru AEM și să vină cu un dosar serios care să cuprindă, în primul rând, un sediu ușor accesibil pentru angajații străini care vor lucra la agenție și să țină cont de toate criteriile de selecție. Noua agenție ar urma să aibă, la început, 23 de angajați, obiectivul fiind ca în cinci ani să ajungă la 144 de angajați”, a adăugat Mureșan.

Criteriile pentru selectarea sediului noii agenții:

  • echilibrul geografic, prioritate având statele ca România, care nu au încă un sediu,
  • existența unui sediu de 5.000 - 7.000 de metri care să permită începerea cât mai rapidă a activității,

  • acces ușor la acest sediu, 4. existența facilităților de educație pentru copiii angajaților
  • acces ușor la piața forței de muncă și la servicii de securitate socială și de sănătate adecvate pentru familia angajaților.

Eurodeputatul PNL spune că aceste criterii pot fi îndeplinite cu ușurință de București dacă Guvernul și Primăria Capitalei lucrează profesionist și vin cu o candidatură bună.

Potrivit europarlamentarului liberal, România deține de la 1 ianuarie Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene și, până în prezent, Guvernul nu a reușit să includă nicio prioritate proprie pe agenda europeană, iar obținerea unui acord privind găzduirea acestei agenții pe teritoriul nostru poate fi un lucru bun care să rămână la finalul acestei președinții.

Scopul acestui nou organism este de a sprijini statele membre pentru a pune în aplicare actele juridice ale UE în domeniul mobilității forței de muncă pe teritoriul întregii Uniuni, precum și coordonarea sistemelor de securitate socială.

Activități principale pentru noua instituție europeană:

  • facilitarea accesului la informațiile referitoare la drepturi și obligații în cazuri de mobilitate transfrontalieră pentru lucrători, angajatori și administrații naționale;

  • sprijinirea coordonării dintre statele membre în asigurarea respectării transfrontaliere a legislației relevante a Uniunii, inclusiv prin facilitarea inspecțiilor comune și concertate;

  • sprijinirea cooperării dintre statele membre în efortul de combatere a muncii nedeclarate;

  • sprijinirea autorităților statelor membre în soluționarea litigiilor transfrontaliere.