Senatorii ALDE Ion Popa și Ioan Simionca au depus un proiect la Senat care modifică Legea Codului silvic, prin abrogarea condiției ca schimbul de terenuri să fie făcut doar în același județ, dacă fondul forestier este mai mic de 30% din suprafața județului.

Fond forestier Foto: PublicDomainPictures.net

Inițiativa legislativă propune abrogarea articolului 46 alineatul (3) din Legea 46/2008 privind Codul silvic, scrie Mediafax.

Legea în vigoare prevede la articolul 46, alineat (3) că „în situația în care suprafața fondului forestier este sub 30% din suprafața județului, schimbul de terenuri se poate realiza doar în cadrul aceluiaşi judeţ”.

Inițiatorii argumentează, în expunerea de motive a proiectului, că interdicția dispusă în Legea în vigoare „împiedică posibilitatea majorării suprafeței fondului forestier în județele în care aceasta ocupă mai puțin de 30% din suprafața județului, ca efect al schimbului de terenuri”.

„Prin schimbul de terenuri nu se diminuează suprafața de fond forestier. În condițiile scoaterii definitive din fondul forestier de terenuri care nu a făcut obiectul schimbului, cu condiția de compensare legală existentă duce la majorarea suprafeței terenurilor cu destinație forestieră”, conform expunerii de motive.

Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.