DOCUMENT Carmen Dan și Florin Iordache au copiat o lege declarată neconstituțională care dădea puteri sporite polițiștilor și au depus-o la Parlament. Soluția găsită pentru protestele de tip 10 august

de Luminita Pirvu     HotNews.ro
Vineri, 29 martie 2019, 20:00 Actualitate | Politic


Carmen Dan și Florin Iordache
Foto: AGERPRES
Ministrul de Interne, Carmen Dan, și fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, au depus la Senat o inițiativă legislativă privind organizarea și funcționarea Poliției Române în care au preluat o serie de prevederi controversate, declarate neconstituționale în urma unei sesizări a președintelui Klaus Iohannis. În plus, ei au introdus o prevedere care le permite polițiștilor legitimarea și chiar ducerea la secție a românilor care participă la proteste care nu au aprobare. Nu este exclusă nici folosirea forței fizice pentru asta.

Proiectul de lege semnat de Carmen Dan și Florin Iordache își propune să modifice legea 218/2002 privind de organizarea și funcționarea Poliției Române. Inițiatorii au preluat pasaje dintr-o altă lege mai veche adoptată de Parlament, care dădea puteri sporite polițiștilor și care a fost declarată neconstituțională în ansamblul ei de judecătorii de la CCR.

Mai exact, Klaus Iohannis a contestat la începutul lunii ianuarie Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Şeful statului sesiza, printre altele, că poliţistul are dreptul să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanei în situaţia în care "aceasta încalcă dispoziţiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală". La vremea respectivă preşedintele susţinea că sintagma "motive verosimile" este una neclară, de natură să lipsească norma de precizie şi claritate, contrar Constituţiei. Vezi aici sesizarea.

La două luni de la decizia Curții Constituționale, Carmen Dan și Florin Iordache au copiat însă prevederea și au introdus-o într-un nou proiect de lege depus la Senat pe 21 martie.

Nu este singura însă. Un alt articol din legea declarată neconstituțională la sesizarea lui Iohannis și pus în inițiativa legislativă se referă la faptul că „polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente”.

Șeful statului aprecia, în sesizarea către CCR, că folosirea de către polițist a dispozitivelor cu electroșocuri reprezintă o măsură disproporționată în raport cu scopul său.

O altă prevedere din inițiativa legislativă vine să rezolve problema protestelor neautorizate, care a fost o temă pe care ministrul Carmen Dan, dar și ceilalți lideri ai PSD au insistat, mai ales după protestul din 10 august. Astfel, potrivit proiectului de lege, polițiștii îi pot legitima pe manifestanți.

„Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în situația în care aceasta desfășoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în fața unei autorități sau instituții publice”, se arată în proiectul de lege.

De asemenea, polițistul poate să folosească „forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului”, printre care avertizare persoanelor prin orice mijloace ca să înceteze acțiunile ilegale.

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că polițiștii consideră că "statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenție și că nu tratează cu suficientă atenție nevoia de a institui măsuri legislative de protecție".

"Efectivele ministerului Afacerilor Interne sunt angrenate zilnic în misiuni de ordine și siguranță publică, dintre cele mai diverse și cu grade diferite de risc. Deși rezultatele obținute în ultimii ani și sondajele efectuate arată că siguranța cetățeanului a crescut, dinamica fenomenului infracțional rămâne o amenințare permanentă, nu doar la adresa comunității, ci și a organelor de aplicare a legii. În acest context, intervențiile polițienești, atunci când este vizată o comunitate de oameni sau anumite medii sociale, sunt însoțite uneori de amenințări, loviri sau alte violențe, vătămări corporale, loviri sau vătămări cauzatoare de moarte ori se soldează chiar cu uciderea polițiștilor implicați (...) În rândul acestei categorii profesionale există în continuare îngrijorarea că statul nu oferă suficiente instrumente legale, adecvate, de intervenție și că nu tratează cu suficientă atenție nevoia de a institui măsuri legislative de protecție (uneori chiar fizică)", se arată în expunerea de motive.

Câteva dintre modificările propuse de Carmen Dan și Florin Iordache:

CONSULTĂ AICI EXPUNEREA DE MOTIVE

CONSULTĂ AICI PROIECTUL DE LEGE INTEGRAL

După articolul 32 se introduc alte 13 noi articole astfel:

Art 32 indice 1:
 • alin 1 Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Art 32 indice 2 Polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei în situația în care:
 • e) aceasta desfășoară o activitate supusă potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală, în fața unei autorități sau instituții publice
Art 32 indice 3:
 • Polițistul este îndreptățit să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate și, după caz, al bagajelor sau vehiculului
 • aliniatele 3- 5 prevăd că, controlul corporal se efectuează cu respectarea demnității umane de către o persoană de același sex cu persoana controlată și presupune examinarea externă a corpului, controlul bagajului și a vehiculului persoanei în cauză.
 • aliniatul 6 În situația în care persoana nu dă curs solicitărilor prevăzute la aliniatul 3-5, polițistul poate proceda personal la efectuarea activităților solicitate, inclusiv prin folosirea forței.
Art 32 indice 4:
 • aliniatul 1 Polițistul este îndreptățit să conducă o persoană la secție atunci când:
 • b) din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstanțelor ori bunurilor aflate asupra sa creează motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală
 • c ) prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală a sa sau a oricărei alte persoane sau a ordini publice
 • d) luarea unor măsuri legale pe loc ar putea crea un pericol pentru acesta sau pentru ordinea publică
Art 32 indice 10:
 • alin 1 Polițistul este îndreptățit să folosească forța fizică în scopul înfrângerii rezistenței fizice a persoanei care, fără a folosi violența, se opune ori nu se supune solicitărilor legale ale polițistului potrivit art 31 alin 1 lit m)-0) sau referitoare la
 • a) conducerea la sediul poliției sau a altor organe judiciare
 • b) efectuare percheziției potrivit normelor de procedură penală, a controlului corporal și al bagajelor persoanei legitimate precum și a vehiculului utilizat de acesta
 • alin 2 Folosirea forței fizice nu trebuie să aibă ca scop provocarea unor suferințe fizice altele decât cele inerente înfrângerii rezistenței fizice a persoanei
 • alin 3 Polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloace adecvate pentru a opri și pătrunde în vehicule sau pentru a pătrunde în orice spații închise în care se află persoana aflată în situațiile prevăzute la alin 1 , în scopul extragerii acesteia.
Art 32 indice 11:
 • alin 1 Polițistul este îndreptățit să utilizeze cătușe sau alte mijloace de imobilizare în scopul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente ale oricărei persoane
 • alin 2 În scopul prevenirii autovătămării persoanei ori apariției unei stări de pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale a polițistului sau a altei persoane, polițistul este îndreptățit să utilizeze mijloacele prevăzute la aliniatul 1
Articolul 32 indice 12
 • Polițistul este îndreptățit să utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substanțe iritant lacrimogene și/sau paralizante, câini de serviciu, scuturi de protecție, căști cu vizor, dispozitive cu electroșocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale precum și alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viața sau nu produc o vătămare corporală gravă, în copul împiedicării sau neutralizării acțiunilor violente atunci când:
 • utilizarea forței fizice nu a fost sau nu este aptă să producă acest rezultat sau
 • aceasta intenționează să săvârșească sau săvârșește acțiuni violente cu obiective, dispozitive, substanțe sau animale ce pot pune în pericol viața și sănătatea sau integritatea corporală a persoanelor.
Proiectul de lege a fost depus la Senat pe 21 martie și nu a primit încă avizele de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și nu are nici punctul de vedere al Guvernului.

În urma protestelor din 10 august ministrul Carmen Dan și factorii decidenți au fost chemați în Parlament pentru a da explicații. La vremea respectivă Carmen Dan a declarat că este nevoie de schimbarea cadrului legislativ.

„Cred că este necesar să se intervină legislativ, în aşa fel încât să putem aduce în actualitate o lege din 1991. Şi eu, ca ministru, îmi asum acest demers. Sper ca ulterior, odată ce această propunere, iniţiativă legislativă ajunge în Parlament, să dezbatem împreună în aşa fel încât să fie un act care să servească cu totul realităţilor curente. Şi cred că da, trebuie să ne uităm foarte atent pe tot ce înseamnă legislaţie şi să facem demersurile legale în aşa fel încât orice intervenţie şi orice misiune a structurilor statului să nu mai poată fi vreodată pusă sub semnul îndoielii”, a declarat Carmen Dan, la Comisia de apărare a Senatului pe 25 septembrie 2018, potrivit agenției Mediafax.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

40858 vizualizari

 • +24 (32 voturi)    
  Doua haimanale (Vineri, 29 martie 2019, 19:57)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Aveti grije.... De CRIME impotriva umanitatii nu scapa nimeni, javrelor!
 • +17 (27 voturi)    
  Ceașca zâmbește ! (Vineri, 29 martie 2019, 20:00)

  Observatory [utilizator]

  tovarăși politica noastră comunista V-a învinge !
 • +26 (32 voturi)    
  Secretara & lemnarul fac legi ?! (Vineri, 29 martie 2019, 20:03)

  Plagarus [utilizator]

  Numai buni de a fi psdisti.
 • +26 (32 voturi)    
  Prostii (Vineri, 29 martie 2019, 20:11)

  Akylas [utilizator]

  Asta stiu ei sa faca, sa copieze.... Un fost ministru si un actual ministru, marca PSD - partidul scursurilor debile
  • +7 (9 voturi)    
   nici (Sâmbătă, 30 martie 2019, 12:31)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Akylas

   măcar să copieze nu știu cu adevărat. Dacă ce au copiat a fost declarat neconstituțional, cum de juristul lui pește prăjit nu a știut? Chiar atât de tâmpiți nu credeam să fie, dar psd nu încetează să ne uimească.
 • +21 (27 voturi)    
  bolshevicii (Vineri, 29 martie 2019, 20:22)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  nu inteleg decat de par !
 • +41 (49 voturi)    
  Mai avem voie sa protestam ? (Vineri, 29 martie 2019, 20:29)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Sau ne intoarcem in 1989, cand era "care pe care "... ?
  • +12 (18 voturi)    
   Juandarmeria apara hoția (Sâmbătă, 30 martie 2019, 8:14)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ritzi Pitzi

   azi juandarmeria e mai bine echipata. aceste brute cu comportare de animale sunt antrenate sa loveasca, sa striveasca, sa gazeze in masa, copii si femei deopotriva, daca primesc ordinul. sa nu uite insa ca un ordin criminal nu ii exonereaza pe executantii-slugi de pedeapsa care ii asteapta. ticalosia juandarmilor va primi cândva pedeapsa meritata,
 • +17 (25 voturi)    
  niște miniștri pesedei actuali și foști (Vineri, 29 martie 2019, 20:34)

  clencix [utilizator]

  Dinozaurii pesedaci dau din coadă
 • +18 (26 voturi)    
  Teloermanistanul nazist (Vineri, 29 martie 2019, 20:52)

  UncleSam [utilizator]

  Asa incepe dictatura de tip hotomano-nazist pe plantatia lui Livache.
  Daca o secretara din Videle a ajuns sa propuna legi despre politie atunci oricine se supune isi merita soarta!
 • +15 (23 voturi)    
  ciordache (Vineri, 29 martie 2019, 20:56)

  Ilidia [utilizator]

  Slugile lui Dragnea, Ciordache si tovarasa. Dan, isi dau iar petic. Cat despre individa asta m-as bucura sa o vad dand cu subsemnatul ptr. 10 august trecut...
 • +12 (18 voturi)    
  Eu propun altfel (Vineri, 29 martie 2019, 21:02)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Eu zic asa: sa mute oamenii la zid. Apoi sa ii puna pe cei care tin cu PCR2 sau USL2 sa ridice mana. Cine are mana jos sa fie impuscat.

  Nu-i mai simplu?!

  Eventual daca politistul sau jandarmul de pe strada SIMTE ca vreun cetatean gandeste ceva rau despre partidul mult prea iubit (nici nu conteaza daca e sau nu adevarat, conteaza instinctul de militian), ar trebui sa-l duca la sectei unde sa fie batut de simpatizanti PSD, care la randul lor, sa fie recompensati pentru patriotism.

  Pai sa fie treaba, treaba, in stil comunistoid adevarat, nu asa, pe shestache.

  Sa fie cu mandrie !
 • +9 (15 voturi)    
  1989 (Vineri, 29 martie 2019, 21:08)

  Remarque [utilizator]

  Coroborati cu cresterea bugetului jandarmeriei cu 500% pentru munitie si gaze pentru anul asta si vedeti cam ce intentii au cei de la guvernare cu noi.
  Este de necrezut cum nimeni nu face nimic, SRI, procuratura, chiar nimeni nu gaseste o solutie sa scapam de ei?
 • +6 (12 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 29 martie 2019, 21:29)

  [anonim]

 • +7 (13 voturi)    
  ! (Vineri, 29 martie 2019, 21:59)

  europeanul2 [utilizator]

  Dragnea v-a trebui in curand sa-si pregateasca elicopterul.
 • +4 (10 voturi)    
  in strada acum (Vineri, 29 martie 2019, 22:58)

  Coco Whistle [utilizator]

  romanii vor doar autostrazi.
 • +9 (13 voturi)    
  comunistii si nazistii sunt la fel (Vineri, 29 martie 2019, 22:59)

  John_english [utilizator]

  aceleași brute incapabile de adaptare.
 • +10 (16 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 29 martie 2019, 23:12)

  qwerasdf [anonim]

 • +15 (19 voturi)    
  adica poate sa ma scoata (Vineri, 29 martie 2019, 23:47)

  gopo2016 [utilizator]

  din masina si sa o controleze ca e sluga psd ului care ii da puteri , de mandat de perchezitie nu sa auzit la astia, neo comunisti doar ei vor sa fie mai presus de lege restul, sa plateasca taxe si sa nu ridice capul din pamint si sa ii bata militieni atunci cind vrea sufletul lui dragnea si acoliti lui
 • +8 (14 voturi)    
  mai avem vreo sansa? (Sâmbătă, 30 martie 2019, 1:57)

  dan070 [utilizator]

  Caz tipic. ”Hotii striga hotii!”
  Aproape ca nu mai avem nicio sansa...cand vom scapa...sau daca vom scapa vreodata de politiceni astia de doi bani, corupti si mincinosi?!!!!
  • +2 (2 voturi)    
   Avem șansa să scăpăm de ei. (Sâmbătă, 30 martie 2019, 18:16)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui dan070

   Nu mai votăm PSD și ALDE nici la europarlamentare,nici la următoarele alegeri.PSD și ALDE trebuie scoși de la putere,nu sunt capabili să respecte legile și nici să respecte pe români.Ne fac de râs în lume trimițând ca europarlamentari oameni care nu știu să vorbească corect nici-o limbă,nici limba română.
 • +3 (7 voturi)    
  legea copiata!!! (Sâmbătă, 30 martie 2019, 7:02)

  meteor [utilizator]

  de la iordache nu te poti astepta la multe darb >>de la coana dan sa te fereasca dumnezeu!!!numai ca va fi ""cap""de lista la acuzatii de ""actiune impotriva propriului popor""si nu o vad sa ia mai putin de 15 ani bulau!!!!
 • +3 (7 voturi)    
  copiatul dacă nu este ,,observat"... (Sâmbătă, 30 martie 2019, 8:05)

  baligosul [utilizator]

  Oare majorările repetate și exotice ale salariilor pentru judecătorii Curții Constituționale, și a pensiilor speciale tot pentru ei, nu ar putea modifica în timp opiniile acestora despre o lege sau despre alta? Că de banul e ochiul...
 • +4 (8 voturi)    
  Interesant (Sâmbătă, 30 martie 2019, 8:13)

  bfc [utilizator]

  Sa intelegem ca se pregatesc de amnistie pe fata? OUG 13 v2.0?

  Cred ca cu o miscare de genul asta iesim din UE. Sa ii vad pe toti frimituristii cum reactioneaza cand copii si rudele lor vor trebui sa vina in tara si sa isi lase viata creata in EU datorita lacomiei lor pentru 50 lei in plus la salar/pensie, care oricum este luat inapoi dublu prin taxe si scumpiri.
 • +3 (7 voturi)    
  Mai ramane (Sâmbătă, 30 martie 2019, 8:51)

  Acidutu [utilizator]

  sa reanfiinteze puscariile cu program de reeducare de la Pitesti, Sighet, Aiud etc, sectoarele miniere de la Cavnic, Baiut, Balan, Valea Jiului si sa trecem la constructia canalului Siret - Bucuresti - Giurgiu.
  Nu-i asa tovarase dragnea, ciordache, dan, tariceanu, vosganian si tot neamul vostru care inca nu a "adormit"???!!!!!
  R'ati ai dracului de neocomunisti!
 • +1 (3 voturi)    
  Va aduceti aminte de omul imbracat in alb (Sâmbătă, 30 martie 2019, 18:58)

  John_english [utilizator]

  cu fular de la 10 august. Foarte contrariat.

  De unde au avut baietii inregistarea video cand el le-a spart telefonul.?!

  Ce bruta infecta. Unde mai pui ca era si colonel.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by