Guvernul a modificat în ședința de vineri OUG 114. Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că Guvernul a decis ca taxa pentru bănci să fie modificată fără acordul Băncii Centrale Europene (BCE), deoarece există acordul Băncii Naționale a României (BNR).

Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

„S-a decis în Guvern să fie adoptată fără avizul acestei instituții, deoarece există aviz de la Banca Națională”, a declarat Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern de vineri.

Declarații ale premierului la începutul ședinței de guvern:

  • Aprobăm azi studiul de fundamentare a proiectului de investiții Tg Neamț-Iași, în parteneriat public-privat.
  • Obiectivul Guvernului e să scadă costul creditelor românilor și să încurajeze economisirea. În consens cu părțile implicate, azi modificăm: OUG 114, OUG 50/2010 și OUG 52/2016.
  • ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Se aplică doar creditelor contractate de populație. În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare se ajustează mecanismul prin restrângerea bazei de impozitare pe activele financiare, reducerea până la 0 a taxei în funcție de creditele acordate sectorului nefinanaciar și ajustarea dobânzilor la credite și depozite. Taxa va fi calculată de fiecare instituție bancară cu regularizarea. Termenul de regularizare a acesteia este 25 august
  • Legat de Pilonul II de pensii au avut loc discuții. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințelor de capital pentru administratorii fondurilor de pensii. După 1 iunie 2019 cotele de capital obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019.
  • În domeniul energiei am adus clarificări. Se menține plafonarea prețurilor pentru consumatorii casnici, concomitent cu renunțarea pentru consumatorii industriali.
  • Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români