PSD vrea să organizeze secții separate pe 26 mai, când vor avea loc alegerile europene și referendumul pe justiție, confirmă și deputatul PSD Cătălin Rădulescu, într-un interviu la RFI. El susține că nu va fi o problemă dacă oamenii se vor deplasa 10-20 de metri.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rădulescu a mai susținut că, în spatele acestei decizii a PSD, nu se ascunde teama de rezultatul referendumului, care, potrivit deputatului PSD, nu are niciun efect, pentru că este consultativ.

”Obligatoriu că trebuie să fie secții separate. Nu poți să faci la aceeași secție, pentru că dacă este să fim corecți, sunt alegerile europarlamentare, noi ne pregătim pentru aceste alegeri europarlamentare și toate partidele s-au pregătit și se pregătesc (...). Desigur că vor fi secții separate, nu poate să fie o secție, în aceeași secție lumea să vină să voteze la europarlamentare și după aceea să primească o listă cu o întrebare. Deci vor fi secții separate, cine vrea să meargă la acest referendum, care oricum, toate instituțiile europene, așa cum știți, nu-l recomandă, toate instituțiile europene spun foarte clar că un referendum nu trebuie făcut în același moment cu niște alegeri, pentru că denaturează și sensul alegerilor”, a declarat Rădulescu.

Deputatul PSD a mai susținut că ”cine va vrea să voteze la acest referendum va merge și va avea această dorință ca să se deplaseze 10-20 de metri, pentru că aceste secții vor fi în cadrul aceleiași instituții. Adică hai să vorbim foarte clar, într-o grădiniță sunt două secții, în partea stângă este pentru asta, în partea dreaptă... credeți că e o mare deplasare, 10-20 de metri?”.

Legea referendumului prevede la art. 15:

”În situația în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfășurat pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului, respectiv pentru alegerea Președintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale, organizarea și desfășurarea referendumului se realizează potrivit prevederilor Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului și pentru modificarea și completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, a Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României, cu modificările și completările ulterioare, respectiv ale Legii nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, cu modificările și completările ulterioare, după caz.

(2) În situația prevăzută la alin. (1), ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii.