Proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, care prevede instituirea unui termen de maximum 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională, după publicarea acestora în Monitorul Oficial, a fost adoptat miercuri de Camera Deputaților. Deputații USR și PNL au anunțat că vor ataca proiectul la CCR.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce prevede proiectul adoptat astăzi de deputați

Propunerea legislativă pentru completarea art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale a fost adoptată în plenul Camerei Deputaților cu 168 voturi "pentru", 91 voturi "împotrivă” și trei abțineri.

Inițiativa reglementează procedura de sesizare a Curţii Constituţionale în privinţa actelor Parlamentului, stabilind un termen de sesizare de maximum 15 zile de la publicarea acestora, potrivit expunerii de motive.

"Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul de lege.

Inițiatorul, deputatul PSD Florin Iordache, susține în expunerea de motive că „sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”.

Comisia juridică a întocmit un raport de admitere a propunerii legislative, cu amendamente.

"La articolul 2, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins: «Art. 2. - (1) Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului»”, prevede amendamentul adus în Comisie.

În legea în vigoare, articolul 2 (1) prevede: „Curtea Constituţională asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului”.

Opoziția anunță că va ataca proiectul la CCR

Deputații USR și PNL au anunțat, miercuri, că vor ataca la CCR proiectul legislativ inițiat de Florin Iordache, potrivit agenției Mediafax.

"Prin această inițiativă dumneavoastră contribuiți la crearea unui gard în jurul opoziției parlamentare. În fiecare săptămână lipsiți opoziția și îl lipsiți pe președintele României de atribuții. Vom vota împotrivă acestei prevederi și o vom contesta la CCR”, a anunțat în plenul de miercuri al Camerei Deputaților deputatul PNL Gabriel Andronache.

Și deputatul USR Stelian Ion a anunțat că partidul din care face parte va ataca la CCR proiectul legislativ.

"Această propunere legislativă restrânge drastic dreptul de a contesta la CCR a hotărârilor parlamentului, impunând un termen de 15 zile. În prezent hotărârile pot fi atacate oricând. Motivele din expunerea de motive a legii nu au absolut niciun fundament. O vom atacă la CCR. Trebuie să va decideți și dumneavoastră ce vreți să faceți mai departe. Gândiți-va că di 2020 este foarte probabil, chiar cert, că veți intră în opoziție și va veți plânge de legile pe care le veți da acum”, a afirmat Stelian Ion.

Inițiatorul propunerii legislative, Florin Iordache, a afirmat că Opoziția poate ataca proiectul de lege la Curtea Constituțională după ce va fi adoptat și de Senat, în calitate de for decizional.

"Ca să înțelegeți și dumneavoastră, cei care îl susțineți pe Klaus Iohannis, eu am instituit prin această prevedere un termen de 15 zile pentru a ataca la CCR. După ce va trece de Senat o puteți ataca la Curte. Modul în care dumneavoastră șicanați prin aceste atacuri la Curte este inadmisibil”, a spus Iordache în plen.

De precizat este că proiectul merge spre dezbatere la Senat care este și forul decizional în acest caz.