Comisia Juridică a dat marți raport favorabil la un proiect de lege care prevede ca hotărârile Parlamentului pot fi atacate la Curtea Constituțională în maxim 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Proiectul de lege este inițiat și depus în luna martie de către Florin Iordache și a intrat rapid în dezbaterea comisiilor de specialitate. Miza reală a proiectului de lege este restrângerea posibilității de contestare la Curtea Constituțională și astfel securizarea numirilor politice în funcțiile publice. Opoziția a anunțat că va contesta proiectul de lege, declarând că acesta este neconstituțional.

Camera DeputatilorFoto: Agerpres

Propunerea legislativă completează art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale. În expunerea de motive a inițiatorului este precizat că "Reglementarea este necesară pentru a proteja raporturile juridice născute după adoptarea actelor Parlamentului și pentru respectarea stabilității legislative". Vezi aici proiectul de lege.

"Prin acest proiect de lege PSD vrea să-și securizeze de fapt numirile pe funcții mai vechi făcute prin hotărâri ale Parlamentului. Numirile cheie în diverse funcții publice ar putea fi contestate și la un an sau doi de la numire", au explicat surse politice pentru Hotnews.ro. De altfel, inițiativa legislativă apare în contextul în care opoziția PNL-USR-PMP au sesizat Curtea Constituțională frecvent în ultimul an pe diferite proiecte de lege.

La dezbaterile din Comisia Juridică de la Camera Deputaților, reprezentanții PNL şi USR, Gabriel Andronache şi Stelian Ion, au afirmat că procedura stipulată prin această ințiativă este "evident neconstituţională".

"S-a invocat argumentul potrivit căruia dacă s-ar ataca oricând hotărârile Parlamentului ar exista o instabilitate juridică cu privire la toate actele derulate în baza acelor hotărâri ceea ce este absolut fals. Deciziile CCR produc efecte numai pentru viitor. Argumentul principal nu poate fi acceptat", a spus Stelian Ion.

Florin Iordache a declarat că este necesară stabilirea unui termen până la care hotărârile Parlamentului să poată fi contestate.

"Am simţit nevoia să facem această precizare în legea Curţii pentru că, aşa cum ştiţi, Parlamentul adoptă o serie de hotărâri care vizează persoane, diverse autorităţi în diverse funcţii. În aceste condiţii dacă cineva consideră că acea hotărâre a Parlamentului este nelegală sau neconstituţională, să-i dăm o perioadă ca la lege de 10 - 15 - 20 - 30 zile în care să atace. Nu să ne trezim după trei ani... când într-o autoritate este o anumită persoană şi ne trezim după trei ani că este atacată la Curte, între timp s-a schimbat şi Parlamentul. Deci, chiar o să aştept atacul dvs la Curte după ce legea trece de Senat", a declarat Iordache.

Proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea comisiei Juridice cu voturile PSD-ALDE-UDMR și urmează să intre la vot în plenul Camerei Deputaților. În cazul acestui proict de lege, Senatul este camera decizională.