Numit în urmă cu o lună jumătate agent guvernamental la CEDO, avocatul Viorel Mocanu va trece de la rangul de director general la cel secretar de stat. Măsura apare într-un proiect de hotărâre de guvern inițiată de Ministerul Afacerilor Externe, consultat de HotNews.

Foto:

Potrivit proiectului, „în comparație cu numărul și complexitatea cauzelor împotriva României aflate pe rolul Curții la nivelul anului 2003, când a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 868/2003 privind organizarea și funcționarea Agentului guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, nivelul actual al numărului, complexității si importantei cauzelor aflate pe rolul Curții împotriva României (peste 8500), precum și cel al măsurilor de executare a hotărârilor în cauzele deja soluționate prin hotărâri și decizii (peste 300), reflectă atât un volum de muncă semnificativ mai mare față de anul 2003, cât și nevoia evidentă de adaptare a cadrului normativ sus-menționat la nevoile actuale de reprezentare a României la Curte și la Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei”.

Astfel, susține MAE, se impune atât suplimentarea schemei direcţiei agent guvernamental CEDO cu un număr de 8 posturi, cu atribuții și responsabilități în principal în planul executării hotărârilor și deciziilor CEDO, cât și transformarea funcției Agentului Guvernamental pentru CEDO, în prezent acesta având rang de director general, în funcție de secretar de stat, în subordinea ministrului Afacerilor Externe.

Un secretar de stat primește un salariu de aproape 9.000 de lei pe lună, are la dispoziție un cabinet în care sunt patru posturi, mașină de serviciu cu șofer, locuință RA-APPS.

Viorel Mocanu a fost numit, pe 12 februarie, în funcţia de Agent guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, cu rang de director general, printr-o decizie a prim-ministrului Viorica Dăncilă.

Avocatul Viorel Mocanu a ocupat, din octombrie 2018, funcția de consilier onorific al ministrului Sănătății pe relații externe. El a fost, de asemenea, avocatul lui Sorin Oprescu, în dosarul în care fostul primar general al Capitalei este acuzat de luare de mită. Mocanu a fost în trecut și apărătorul Oanei Zăvoranu.