Premierul Viorica Dăncilă, prezentă duminică la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), desfăşurată în SUA, a anunţat că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, va promova în Parlament trei legi importante pentru comunitatea evreiască, cum ar fi acordarea cetăţeniei române pentru evreii ce au părăsit ţara sub comunism şi pensii pentru supravieţuitorii Holocaustului, transmite Agerpres.

Viorica DancilaFoto: Guvernul Romaniei

"Preşedintele Camerei Deputaţilor din Parlamentul României m-a rugat să vă transmit că va promova în Parlament, în perioada imediat următoare, trei legi deosebit de importante pentru comunitatea evreiască din ţara mea şi din lume. Prima se referă la acordarea de drept a cetăţeniei române tuturor evreilor de origine română care au fost obligaţi să renunţe la cetăţenia română, atunci când au părăsit ţara lor, sub regimul comunist, a precizat Dăncilă.

”În al doilea rând, vorbim despre acordarea de despăgubiri şi pensii speciale pentru supravieţuitorii Holocaustului din România, în semn de respect şi recunoaştere a suferinţelor acestor eroi. În al treilea rând, avem legea care garantează accesul la arhivele statului specialiştilor Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, pentru a cunoaşte adevărul asupra trecutului lor, din perioada celor două Războaie Mondiale", a adăugat ea.

Dăncilă a mai declarat că România susţine comunitatea evreiască şi luptă "împotriva oricărei forme de antisemitism şi împotriva oricărei forme de discurs al urii". Ea a reamintit că primul eveniment organizat de către Preşedinţia română a Consiliului UE a fost dedicat luptei de combatere a antisemitismului şi a anunţat că la finalul mandatului său, România va organiza un eveniment similar.