​​Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, spune că iminentă amnistie fiscală generală anuntată de guvern este doar o măsură care deschide sezonul celor doi ani electorali si un gest de clemență fiscală realizat cu privire la banii publici, ai fiecărui cetățean contribuabil, pentru că sumele restante ce nu vor mai fi încasate la bugetul public vor fi înlocuite în circuitul economic public tot din bani proveniți din taxe și impozite colectate de la contribuabili.

Marilen PirteaFoto: cdep.ro

“Pe neașteptate, și-a făcut apariția în mediul public un proiect de Hotărâre de Guvern care prevede amnistia fiscală generală, fiind invocat un așa-zis interes public în “acordarea de suport tuturor contribuabililor aflați în dificultate”. Proiectul prevede ca “debitele principale și toate accesoriile de întârziere, penalități și dobânzi, definite ca toate creanțele fiscale, a oricărui contribuabil, aferente obligațiilor de plată principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 martie 2019 inclusiv, …, se anulează …”. Este un gest de clemență fiscală realizat cu privire la banii publici, ai fiecărui cetățean contribuabil, pentru că sumele restante ce nu vor mai fi încasate la bugetul public vor fi înlocuite în circuitul economic public tot din bani proveniți din taxe și impozite colectate de la contribuabili, fie acestea persoane fizice sau juridice”, declară deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, secretar al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților.

“Cauzele ce pot explica oficial această măsură pot să fie legate de maximizarea încasărilor bugetare, creșterea veniturilor bugetare, stimularea mediului economic și, respectiv, diminuarea arieratelor bugetare, așa cum se arată în proiectul de hotărâre. Însă mult mai importante sunt motivele nedeclarate care justifică hotărârea, legate mai ales de faptul că tocmai începe sezonul celor doi ani electorali, 2019 și 2020, când vom avea patru episoade electorale importante, alegerile europarlamentare și prezidențiale, în 2019, dar și cele locale și parlamentare în 2020. Anularea datoriilor este acum, înaintea celor doi ani electorali, o supapă de depresurizare pentru guvern, asupra căruia presează o tot mai mare nemulțumire a mediul antreprenorial privat, datorită dezechilibrării balanței salariale dintre angajații la stat și cei din mediul privat, determinate de măsurile din ultimii doi ani”, explică liberalul Marilen Pirtea.

“Guvernul PSD-ALDE se preface că nu ar înțelege cum funcționeză economia de piață. Cu alte cuvinte, e trecută cu vederea tocmai esența funcționării economiei reale, în care companiile serioase, care și-au achitat datoriile la termen, nu se pot aștepta să fie dezavatajate de către stat cu indiferență. Împotriva logicii economice, în proiectul Ministerul de Finanțe companiile care și-au neglijat constant obligațiile și datoriile sunt iertate peste noapte, devenind brusc serioase și, mai mult decât atât, foarte creditabile, din perspectiva ratingului de credit, căci în urma măsurii propuse de PSD ele nu mai au datorii. O astfel de perspectivă poate distruge bazele unei unei piețe sănătoase”, atrage atenția sectretarul Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaților.

“Din păcate, companiile sunt îndemnate pur și simplu să nu își plătească în continuare datoriile, căci PSD-ALDE le transmite că cine își respectă angajamentele de plată este luat de “fraier” de către cei care iau decizii în guvern. Mesajul profund anunțat de factorii guvenamentali le spune acestor datornici “Acumulați datorii, avem noi grijă să le ștergem în mod miraculos, în preajma campaniilor electorale”. E o practică periculoasă, profund dăunătoare economiei reale”, arată deputatul Marilen Pirtea.