Președintele Klaus Iohannis a spus, referitor la decizia de suspendare a formațiunii premierului Ungariei Viktor Orban din PPE, că este o clarificare importantă, decizia arătând că popularii europeni care reprezintă cel mai mare grup politic nu tolerează abordările Fidesz.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”A fost, în definitiv, o înțelegere între conducerea PPE și conducerea Fidesz, pentru a suspenda Fidesz din PPE. O decizie care, cu siguranță, arată că PPE nu este de acord cu foarte multe din abordările Fidesz. Acest lucru este evident și, în prag de campanie electorală, este important să existe această clarificare în Europa, că PPE este, evident, cel mai mare grup de partide, cu cei mai mulți reprezentanți, și nu tolerează orice abordare, nici măcar de la proprii membri. Cred că este o abordare de tip fair și dă șansa și Fidesz să revină în matca PPE”, a comentat Iohannis, la Bruxelles, răspunzând unei întrebări.

Partidul Popular European a decis miercuri seară suspendarea formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, anunță președintele PPE, Joseph Daul.

De asemenea, se va înființa un Comitet condus de fostul președinte al Consiliului European Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.