Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, joi, că Republica Moldova se poate uni cu România pe „cale naturală”, în baza acordurilor de la Helsinki din 1975, argumentând că populațiile celor două țări pot vota unirea în Parlamentele naționale.

Traian BasescuFoto: Agerpres

„Teritoriul Republicii Moldova este locuit de cetățeni români care au fost îndepărtați de țara lor prin Pactul Ribbentrop-Molotov, un pact criminal care a dus la război. Eu nu vorbesc niciodată de presiuni ale moldovenilor ca acest lucru să se întâmple. Eu vorbesc despre o cale naturală la care să se ajungă în baza prevederilor actului final de la Helsinki din 1975, în care ei să voteze pentru reunificarea țării. Nu văd nimic în neregulă aici. La fel cum au făcut și nemții. Au votat în cele două parlamente unirea. Republica Moldova în 1918 nu s-a unit cu România prin referendum ci prin vot majoritar în parlament. Parlamentul, referendumul decid. Dacă vă gândiți la vreun refrendum în România, n-am nimic împotrivă”, a declarat Traian Băsescu, într-o conferință de presă susținută, joi, la Târgu Mureș, potrivit Mediafax.

Traian Băsescu a participat, joi, la dezbaterea „România și perspectivele Uniunii Europene”, organizată la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș.