Organizarea unui referendum pe Justiție în ziua alegerilor europarlamentare este ironizată de către PSD-ALDE și susținută de PNL și USR. Dincolo de declarațiile oficiale însă, social-democrații nu sunt deloc fericiți cand vine vorba de consultarea populației pe tema justiției. Nici în interiorul PNL nu este prea mult entuziasm pentru susținerea demersului președintelui.

referendumFoto: AGERPRES

Care sunt implicațile reale, pe ce scenariu mizează Iohannis și ce calcule își fac opoziția și puterea?

Organizarea unui referendum pe justiție nu rezolvă nimic din punct de vedere juridic, dar miza acestuia este mobilizarea electoratului de dreapta și creșterea prezenței la vot. O prezență ridicată la vot a electoratului de dreapta ar crește șansele pentru partidele de opoziție PNL-USR-PLUS de a obține mai multe voturi și, evident, ar pune în dificultate PSD.

Totodată, un referendum pe tema justiției ar pune presiune asupra PSD de a renunța la ordonanțele privind legile justiției cel puțin până după alegerile europarlamentare. "Dacă PSD va forța înainte de alegerile europarlamentare trecerea ordonanțelor privind legile Justiției va risca foarte mult și va da multă muniție președintelui Klaus Iohannis. Să ai alegeri pe fondul unui scandal privind legile justiției nu va fi tocmai confortabil pentru PSD, iar acest lucru s-ar reflecta în vot", au explicat sursele politice.

În tot acest context, întrebarea pe care o va alege președintele Klaus Iohannis pentru a consulta populația este crucială. Aparatul prezidențial analizează mai multe variante de întrebări și impactul pe care acestea l-ar avea.

În ceea ce privește validarea potențialului referendum, nu există prea mari probleme. PSD a simplificat legea referendumului și a prevăzut că acesta să fie validat prin prezența a 30% din populație. Un alt element luat în calcul este și faptul că, potrivit ultimelor sondaje, intenția la vot privind alegerile europarlamentare este la 32%, iar din experiența referendumului din 2009 care a fost simultan cu alegerile prezindențiale, electoratul prezent este receptiv în acest sens.

Ce spun social-democrații despre referendumul pe justiție

La nivel declarativ, social-democrații ironizează demersul președintelui.

  • Lia Olguța Vasilescu, vicepreședinte PSD: "Nu, nu s-a discutat absolut nimic încă, eu zic să-l lăsăm pe președinte să șadă și să cugete liniștit, așa cum cugetă dumnealui de fiecare dată. Nu avem ce să comentăm deocamdată pentru că e așa cum v-am spus și dumneavoastră aproape hotărât așteptăm să fie însfârșit bărbat hotărât, să vină să spună care este întrebarea pentru acest referendum și abia atunci vom comenta, deocamdată nu avem ce să comentăm pentru că e lansată în spațiul public încă o temă parazitară de dezbatere(...)Deocamdată nu avem niciun fel de comentariu pentru cugetarea președintelui. Haideți să vedem întâi despre ce este vorba, care este tema și comentăm"
  • Florin Iordache, deputat PSD: "Preşedintele, ca de obicei, gândeşte încet şi greu. Se gândeşte de vreun an, se gândeşte şi tot încearcă şi tot caută soluţii, aşteptăm să termine de gândit şi să vedem ce decizie ia şi aşteptăm întrebarea. Până termină de gândit, poate trece mandatul. E o temă parazită, o temă care nu are legătură cu campania, noi vom vorbi despre Europa, despre România despre ce vor face europarlamentarii români şi cum trebuie să susţină România. Preşedintele e în campanie şi susţine PNL, din ce văd eu în ultima perioadă. Pentru că PNL nu poate să îşi susţină propria campanie, a ieşit preşedintele să le facă campanie"

Neoficial însă, social-democrații sunt îngrijorați de faptul că o mobilizare mai bună a electoratului de dreapta ar putea crea reale probleme, iar PSD ar risca să ia sub 30%, potrivit surselor Hotnews.ro. " Trebuie să recunoaștem că europarlamentarele nu sunt importante pentru electoratul nostru, iar primarii noștri nu pot mobiliza oamenii, mai ales la sate. S-au făcut simulări și analize și știm că o mobilizare de dreapta ne mănâncă din procentele care le-am putea obține, au explicat surse din interiorul PSD pentru HotNews.ro.

În ceea ce privește partenerii de guvernare ai social-democraților, aceștia nu par a fi deloc afectați. La nivel de imagine, ALDE nu este asociat în conștiința electoratului cu scandalul legilor justiției, susțin sursele citate.

Oficial, liberalii îl susțin pe președinte, neoficial însă...

Declanșarea referendumului pe justiție este privită sceptic de liberali, deși, la nivel declarativ, au anunțat că îl susțin.

  • Președintele PNL, Ludovic Orban: "Avem încredere în Președintele României, are discernământul, are toate elemntele de analiză la dispoziție și indiferent ce decizie va lua, vom fi alături de demersurile pe care le va iniția. (...) PNL este un apărător al independenței justiției, un apărător al liberului acces al cetățenilor la actul de justiție, un apărător al non-implicării politicului în actul de justiție.
  • Raluca Turcan, vicepreședinte PNL: "PNL susţine orice demers al preşedintelui României. Suntem într-un parteneriat cu preşedintele României, cel mai puternic garant al respectării legii şi drepturilor omului în România în momentul de faţă. Dacă nu era preşedintele României, astăzi România ar fi fost complet îngenuncheată, întrucât în Parlament avem deja dictatura majorităţii care nu mai permite nici măcar celor care au primit un vot minoritar din partea cetăţenilor să se manifeste într-un mod susţinut. Aşadar, dacă vom ajunge la un referendum, vom susţine orice formă prin care legea să fie respectată, prin care cetăţenii să fie chemaţi să pună umăr lângă umăr ca România să fie salvată de această molimă numită PSD - ALDE"

În interiorul partidului există temerea ca voturile care vor fi rupte de la PSD vor merge spre alianța USR-PLUS. Într-un astfel de context, un scor slab al PNL ar putea duce, după alegeri, la presiuni pentru demisia actualei conduceri.

"Există în interiorul partidului temerea că alianța USR - PLUS și Dacian Cioloș ar putea să obțină mai multe voturi decât PNL, iar asta ar putea complica situația și statutul actualului președinte PNL", au explicat surse din interiorul PNL.