Deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu a înregistrat la Senat un proiect care propune ca agricultorii care se pensionează, cât și ceilalți pensionari să beneficieze anual de 6 călătorii cu preț redus la jumătate pentru tren, clasa a II-a. Dacă nu le vor folosi, atunci vor fi compensați în tichete de masă, transmite Mediafax.

Tren al CFRFoto: Hotnews

Inițativa înregistrată la Senat în procedură de urgență vizezză modificarea Legii nr. 147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, prin introducerea a două litere la articolul 1, alineatul (1).

„Pensionarii din sistemul asigurărilor sociale de stat, din sistemul de pensii și asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum și pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale beneficiază anual de 6 călătorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile la trenul de persoane clasa a II-a, la transportul intern comun”, potrivit proiectului de lege.

De asemenea, pensionarii care nu au folosit, pe parcursul anului, cele șase călătorii cu preț redus pentru tren pot fi compensați cu tichete de masă.

„În cazul în care bilete de valoare nu au fost folosite, în cursul anului, de pensionarii din sistemul asigurărilor social de de stat, din sistemul de pensii și asigurări sociale de stat pentru agricultori, precum și de pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurări sociale, acestea pot fi compensate în tichete de masă”, conform sursei citate.

Deputatul ALDE susține că un studiu GfK arată că tichetele valorice sunt un instrument al angajatorilor și comerciaților de a motiva populația, iar de măsurile propuse în proiect vor beneficia peste patru milioane de pensionari.

„Potrivit unui studiu GfK, tichetele valorice reprezintă un instrument de motivare cu popularitatea ridicată în rândul angajaților, angajatorilor și comercianților parteneri care le acceptă la plată, bonurile de masă fiind cele mai cunoscute și dorite de salariați. De acestea vor beneficia aproximativ 4.537.000 de pensionari, aflați în evidența Casei Naționale de Pensii Publice, precum și cei aflați în evidența Caselor Sectoriale de Pensii”, arată inițiatorul, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiativa legislativă a fost înregistrată, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.