Liderul grupului popularilor europeni din Parlamentul European, Manfred Weber, a declarat sâmbătă că negociază cu toate partidele din PPE cu privire la excluderea Fidesz din cadrul grupului PPE, precizând că miercuri va fi luată o decizie în acest sens, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„În ceea ce privește Fidesz, ultimele zile nu au fost ușoare în cadrul PPE. Am avut solicitări formale de a întreprinde o acțiune față de prietenii din Ungaria. Am avut ocazia să mă întâlnesc cu premierul Viktor Orban marțea trecută la Budapesta. Am discutat despre problemele cu care ne confruntăm și PPE este un partid al valorilor, un partid al principiilor fundamentale, al convingerilor comune și de aceea trebuie să garantăm că fiecare partid își respectă aceste valori în cadrul programului său de bază. Ne aflăm în discuții cu toate partidele din PPE pentru a ne pregătim pentru miercuri. Deocamdată, toate opțiunile sunt pe masă. Scopul meu este să pregătesc o poziție astfel încât toată lumea din partid să se poată pune de acord. Asta încerc să fac cu președintele partidului, Joseph Daul”, a afirmat Weber după Summitul PPE de la București.

Acesta a că Fidesz trebuie să ia decizia dacă aderă la valorile comune ale PPE.

„Principalul mesaj este că suntem un partid al înțelegerii comune și aceasta este o întrebare la care trebuie să răspundă prietenii din Ungaria, dacă respectă aceste principii sau nu”, a conchis Manfred Weber.

Premierul ungar Viktor Orban a pledat, vineri, pentru o Uniune Europeană a „liderilor puternici”, formată din „naţiuni puternice”, pentru evitarea „coşmarului Statelor Unite ale Europei”, avertizând că există riscul pierderii Europei dacă nu va fi apărat creştinismul.

Anterior, Manfred Weber îi ceruse lui Viktor Orban să renunţe la retorica anti-UE, în contextul solicitărilor privind excluderea partidului Fidesz din PPE.

Prim-ministrul ungar le-a trimis, joi, o scrisoare politicienilor europeni care au cerut excluderea partidului Fidesz din Partidul Popular European (PPE), prin care și-a cerut scuze pentru limbajul ofensator, relatează Reuters și Bloomberg.