Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, susține că menținerea perspectivei stabile de către Standard & Poor's confirmă realitatea economică actuală a României, scrie Mediafax.

Standard & Poor'sFoto:

Agenția de rating Standard & Poor's a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în monedă locală și valută, precum și perspectiva stabilă. Acestea au fost stabilite la acest nivel la 16 mai 2014, iar acum două săptămâni când a fost anunțat ratingul, prespectiva a fost amânată la cererea Guvernului României.

„Decizia agenției de rating S&P de a menține perspectiva stabilă a României este una corectă, care recunoaște și confirmă realitatea economică actuală a României. Această decizie reflectă atât disponibilitatea Guvernului României pentru dialog, cât și viabilitatea măsurilor fiscal bugetare adoptate”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, vineri, într-un comunicat de presă transmis de ministerul de resort.

Printre punctele forte ale României care au stat la baza deciziei agenției de rating sunt evidențiate nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe în comparație cu majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene și menținerea perspectivelor de creștere economică.

Îmbunătățirea rating-ului de țară ar putea fi luată în considerare în contextul în care agenția evaluează că se înregistrează progrese în ceea ce privește stabilitatea cadrului instituțional și în consolidarea bugetară, plasarea fermă a datoriei publice pe o traiectorie descendentă, precum și în consolidarea cadrului de guvernanță.

Unul dintre cei mai importanți factori de scăderi asupra ratingului îl reprezintă eficacitatea instituțională, iar agenția se așteaptă ca Guvernului să modifice OUG nr. 114/2018, deoarece poate influența negativ economia România.

„Perspectiva stabilă reflectă așteptările noastre că bufferele fiscale și externe ale României vor rezista perspectivei de creștere economică moderată și a potențialelor riscuri care decurg din pachetul politic recent adoptat, Ordonanța de urgență 114. Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni dacă așteptata modificare a politicilor va fi insuficientă pentru a evita o încetinire semnificativă a economiei, ceea ce ar conduce, la rândul său, la obținerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creșterea datoriei în PIB și o costuri semnificativ mai mari ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru bănci, s-ar crea, de asemenea, o presiune scăzută asupra ratingului”, au subliniat reprezentanții S&P.