Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, în termeni extrem de duri, într-un interviu acordat unui jurnalist maghiar, susținerea de către FIDESZ a autonomiei Ținutului Secuiesc. „Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică”, a spus Băsescu. Fostul președinte le-a transmis „dragilor vecini” că mai au o problemă când tot vorbesc despre tratatul de la Trianon. „Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi”, a spus el.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

Traian Băsescu a postat pe Facebook întrebările puse de jurnalistul maghiar Kulcsar Arpad și răspunsurile pe care i le-a dat, după ce conducerea PMP a votat pentru excluderea FIDESZ din PPE.

Despre susținerea de către FIDESZ a autonomiei Ținutului Secuiesc:

  • Contravine Constituţiei României, iar susţinerea acestui lucru de către demnitari ai Ungariei şi ai FIDESZ este un amestec grosolan al ţării vecine în treburile interne ale României;
  • În perioada când România s-a aflat sub ocupaţia URSS, prin voinţa lui Stalin, în România a existat Regiunea Autonomă Maghiară ce cuprindea, aproximativ, actualele judeţe Covasna, Harghita şi Mureş. Regiunea a fost desfiinţată în 1968, la câţiva ani după retragerea Armatei Sovietice de pe teritoriul României, odată cu reorganizarea administrativă a ţării. Este ciudat că şi Stalin şi FIDESZ au aceeaşi viziune politică.
  • Toate statele membre ale UE au negociat, au semnat şi au ratificat în parlamentele naţionale Tratatul de Aderare. În Tratat sunt menţionate competenţele exclusive ale UE şi competenţele partajate între UE şi guverne. Din moment ce un astfel de Tratat a fost ratificat, ţara, oricare ar fi ea, a cedat o bună parte din suveranitate către UE. Din păcate, FIDESZ a accentuat în ultimii ani un discurs suveranist care nu este corespunzător statutului de stat membru UE .
  • Şi mai aveţi voi o problemă, dragi vecini. Ce vă veni să tot vorbiţi de Tratatul de la Trianon? Pe cine credeţi că impresionaţi? Consolaţi-vă şi împăcaţi-vă cu propria istorie. Aţi pierdut războiul, aţi pierdut imperiul, salut. Istoria nu-i ceas s-o dai înapoi.

Întrebat dacă ar mai trebui excluse din PPE și aște partide, de exemplu UDMR care e aliatul FIDESZ, Băsescu a răspuns că „UDMR este un partid românesc ce reprezintă parte din cetăţenii români de etnie maghiară, partid cu care partidele din România au găsit întotdeauna soluţii care să consolideze drepturile celor 18 minorităţi ce trăiesc pe teritoriul României”. „Cred că apartenenţa UDMR la PPE este un lucru bun, la fel cum consider că este un lucru bun că UDMR este în Parlamentul României”, a mai spus fostul președinte.