După ce săptămâna trecută social democrații l-au criticat dur pe ministrul Justiției și au vorbit despre posibilitatea retragerii sprijinului politic, conducerea PSD a amânat luni discuția pe acest subiect. Președintele PSD anunțase cu o zi în urmă, la Slobozia, "că trebuie să discutăm subiectul ăsta, că e delicat. Sper să ne vedem și în Coaliție".

Dragnea si TariceanuFoto: Agerpres

În schimb, luni la finalul ședinței PSD, Liviu Dragnea, a spus că ”încearcă” să se întâlnească în cursul zilei de luni cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu pentru a discuta despre situația lui Tudorel Toader și a ordonanței de urgență care să modifice legile Justiției.

De asemenea, mai mulți lideri PSD au declarat înaintea ședinței de partid că nu se impune sancționarea ministrului Justiţiei. Marian Oprișan a spus despre Tudorel Toader că "știe cu ce să mănâncă justiția" iar zvonurile privind remanierea acestuia sunt "povești de adormit copiii".

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu susține că este foarte grea găsirea „unei personalităţi de talia lui Tudorel Toader”, fiind de părere că plecarea unui ministru nu trebuie să ţină numai de stările unor membri ai PSD.

În acest context, conducerea Camerei Deputaților a amânat votul final pe moțiunea simplă depusă de opoziție la adresa lui Tudorel Toader pentru săptămâna viitoare iar Comitetul Executiv al PSD a fost convocat pentru data de 22 martie.

Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că Dragnea nu intenționează să-l remanieze pe Tudorel Toader, ci doar să pună presiune pe acesta pentru a emite OUG-urile pe legile Justiției. "E extrem de riscant să schimbi ministrul cu Iohannis în campanie electorală. I-am ridica mingea la fileu. Problema cu Tudorel Toader trebie rezolvată intern fără să ajungem la remaniere", au explicat sursele citate.

De altfel, există presiuni puternice la nivel european asupra Guvernului de a nu se emite noi ordonanțe care să modifice legile justiției. "Există așteptări ca premierul să explice oficialilor europeni conținutul viitoarelor OUG-uri pe justiție în special, pe actul normativ privind Codurile Penale", susțin sursele Hotnews.ro.

Premierul Viorica Dăncilă va discuta în acest sens cu prim -icepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, aflat în vizită la București. Întrebată de presă dacă dacă va discuta cu Timmermans despre justiție, Dăncilă a recunoscut că va fi una dintre teme.

”Nu pot să anticipez despre ce voi discuta cu domnul Timmermans. În cadrul discuțiilor probabil va fi abordat și subiectul legat de justiție, dar mai sunt și alte subiecte pe care trebuie să le discutăm, nu numai cel legat de justiție. Cred că în ultima perioadă singurul nostru subiect a fost cel legat de justiție. Pe mine ca prim ministru, pe lângă justiție mă procupă și problemele economice, mă preocupă investițiile ..” - a declarat premierul.

De asemenea, pe agenda premierului de luni se află o întîlnire și cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.