Curtea Constituţională a României a respins, miercuri, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis privind Legea bugetului de stat pe anul 2019, stabilind că actul normativ este constituţional, au precizat, pentru Agerpres, oficiali ai CCR.

Judecătorii de la Curtea ConstituționalăFoto: AGERPRES

UPDATE 11.47 Prima obiecție de neconstituționalitate pe legea bugetului a fost respinsă cu majoritatea de voturi, iar cea de-a doua obiecție referitoare la Legea plafoanelor bugetare a fost admisă cu unanimitate de voturi, potrivit Mediafax. Judecătorii CCR au motivat, după admiterea sesizării pe plafoanele bugetare, că nu a fost respectat parcursul legislativ.

Modificarea legii privind plafoanele a venit la inițiativa lui Liviu Dragnea, liderul PSD propunând să fie majorat deficitul bugetar pentru a fi finanțată creșterea alocației copiilor.

CCR a discutat, miercuri, sesizarea formulată Iohannis, pe 22 februarie, privind neconstituționalitate Legii bugetului de stat pe anul 2019. În ziua sesizării, șeful statului a spus că este acesta este „bugetul rușinii naționale, nerealist, supraevaluat și întârziat”.

Șeful statului a argumentat, în obiecția de neconstituționalitate, că au fost încălcate atribuțiile și rolul Consiliului Fiscal în procedura parlamentară a proiectului de buget, deoarece organismul trebuie să emită o opinie legată de toate amendamentele admise în dezbaterile Legislativului. De asemenea, Iohannis susține că au fost încălcate prevederile constituționale și prin faptul că reprezentanții Consiliului fiscal nu și-au exprima opinia în legătură cu declarația de conformitate semnată de premier și ministrul Finanțelor, care a fost prezentată Parlamentului El invocă şi adoptarea acestei legi cu încălcarea principiilor şi reglementărilor privind responsabilitatea fiscal-bugetară.