Liviu Dragnea a criticat luni ziariștii care l-au întrebat de ce a semnat alături de Șerban Nicolae un proiect de lege prin care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține, invocând primul Război Mondial când țara noastră a transferat Tezaurul BNR în Rusia, pentru a rămâne fără cvasitotalitatea acestuia.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

„Știți ce nu înțeleg la voi? Toți sunteți copii tineri” dar „cu atâta ușurință criticați o măsură de a aduce o bogăție a României în țară. Rezerva de aur a fiecărei țări e cea mai puternică garanție și cred că e normal să fie la tine în țară. Poate așa s-a pus problema și acum câteva zeci de ani și 90, 60 și ceva de tone nu mai sunt la noi în țară”, a răspuns Dragnea.

Când a fost întrebat de ziariști despre acest proiect de lege, depus la Senat la sfârșitul lunii februarie, șeful PSD a răspuns: „Aurul țării să vină acasă! De ce trebuie să stea în continuare în afara țării aurul României? De ce să stea bogățiile noastre afară?”.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține.

Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României. Mai exact, la articolul 30, după aliniatul 3 se adaugă următorul aliniat:

  • „Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.