Lideurul senatorilor liberali, Florin Cîțu, spune că există un motiv pentru care Liviu Dragnea este ”disperat” să oprească o decizie S&P de retrogradare a perspectivei de rating a României. Potrivit liberalului, liderul PSD putea să dea iar vina pe o ”conspirație”, dar știe că, fără rating, România nu prea se mai poate împrumuta pentru a acoperi deficitul bugetar făcut pentru ”plata pensiilor speciale, sinecurilor de partid și a datoriilor companiilor de stat”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cîțu, spune, într-o postare pe Facebook, preluată și de pagina PNL, că, în următoarele luni, ”nu se vor face investiții. Nu se vor face autostrăzi. Pensiile și salariile se vor plăti din împrumuturi cu dobanzi din ce în ce mai mari. Urmează și alte taxe. Inflația crește. România este în CRIZĂ. Până la sfarșitul anului ajungem la rating JUNK”.

Postarea lui Cîțu:

”Spre disperarea lui Dragnea, CRIZA economică este confirmată oficial! Trebuie să vă întrebați de ce este așa disperat Dragnea să oprească decizia S&P de a schimba perspectiva de la stabil la #NEGATIV.

Putea foarte simplu să spună, așa cum o face de fiecare dată, ca este o consipirație globală iar agenția de rating este infiltrată de agenți ai multinaționalelor, statului paralel etc. Așa cum face cand îl critică Comisia Europeană, Parlamentul European, opoziția politică, etc.

Înainte să va explic, trebuie să întelegeți un lucru foarte clar. #PSD+#ALDE sunt cei care guvernează ACUM România. Tot ce se întamplă negativ este responsabilitatea lor. Peste tot în #România, inclusiv la București. Să nu mai existe dubii. Cei care îi ajută să ascundă dezastrul sunt părtași la distrugerea României.

Acum despre rating și disperarea lui Dragnea:

Fără rating, România nu se poate împrumuta, local sau internațional, pentru a acoperi deficitul bugetar. Deficitul se duce direct în plata pensiilor speciale, sinecurilor de partid și a datoriilor companiilor de stat.

Ratingul este plătit de România. De aceea S&P a acceptat contestația. Dar și contestația se platește.

BOMBĂ

Ce nu spune Dragnea și nici slugile lui: dacă S&P schimbă acum perspectiva la negativ, urmatoare mișcare în toamna este de #SCĂDERE a ratingu-lui. DEZASTRU pentru România.

Aici vă rog să fiți atenți.

În acest moment ratingu-ul României, de la toate agențiile de rating, este cu un nivel peste cel de JUNK Bonds. Adică suntem exact la limita de jos a nivelului care recomandă și nu prea să se investească în astfel de țări. JUNK bonds, după cum le spune și numele sunt gunoi.

Trecerea României, din nou, în categoria JUNK ar însemna DEZASTRU. Categoria JUNK înseamna țări cu probabilitate MARE de a nu plăti datoriile în caz de faliment. Mai mut, investitorilor li se recomandă să EVITE țări din categoria JUNK.

Aceasta este problema reală a lui Dragnea. România se află la câteva luni de fi eliminată de pe pietele de împrumut, local și internațional. Implicațiile sunt imediate și ingrozitoare pentru români.

Dobânzile la care se împrumută România vor crește peste 7%. Dar doar dacă găsim pe cineva să cumpere aceste obligațiuni. Băncile care investesc în obligațiuni de tip JUNK trebuie să pună deoparte mai mult capital de risc. Adică le costa mai mult. Dacă mai adăugam și taxele, este clar că băncile vor evita România.

Cu dobânzi mai mari deficitul o să fie aproape imposibil de acoperit din împrumuturi. Guvernul va continua să crească taxele, așa cum face de doi ani, sau va taia din cheltuieli. Este un guvern socialist intesat de infractori. Nu va tăia cheltuielile, va continua să crească taxele.

Ce se poate întampla în urmatoarele 2 săptămâni.

Nimic. România este în #CRIZĂ și nu se poate schimba peste noapte acest lucru. Dezechilibrele despre care vorbește S&P nu pot fi remediate într-o perioada așa scurtă și nu este vorba despre OUG 114. Vă spun că aici Dragnea nu da înapoi și va păstra taxele din ordonanță într-o formă sau alta.

S&P nu are cum să creadă promisiunile disperate, unele ilegale, ale lui Dragnea atât timp cât acesta a introdus în Parlament un buget cu un deficit de 2.55% din PIB și a adoptat un buget cu un deficit de 2.76% din PIB. Pentru a convinge S&P Dragnea trebuie să reducă credibil deficitul bugetar. Nu se va întampla.

După doi ani de zile am ajuns exact unde am spus atunci când am avut primul discurs în Parlament despre bugetul PSD și programul de guvernare- o economie în CRIZĂ. Acum confirmată și de agențiile de rating după ce piețele au confirmat de câteva luni bune.

În următoarele luni. Nu se vor face investiții. Nu se vor face autostrăzi. Pensiile și salariile se vor plăti din împrumuturi cu dobanzi din ce în ce mai mari. Urmează și alte taxe. Inflația crește.

România este în CRIZĂ. Până la sfarșitul anului ajungem la rating JUNK. Iar pentru asta responsabili sunt Dragnea, Valcov, Teodorovici, ideologii de parți plătiți cu sinecuri, funcționarii care sustin prin falsificarea datelor golăniile miniștrilor și restul grupului infracțional organizat PSD+ALDE.”