Deputatul independent Oana Bîzgan a depus, la Senat, un proiect care dă posibilitatea studenților sau absolvenților să facă intership sau voluntariat în cadrul birourilor parlamentarii, scopul fiind ca aceștia să își dezvolte abilitățile profesionale în domeniu, transmite Mediafax.

Oana BizganFoto: cdep.ro

Inițiativa legislativă propune completarea articolului 38, alin. (12), din Legea nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, prin introducerea a trei noi alineate după cum urmează:

„(12²) În cadrul birourilor parlamentare pot fi organizate și desfășurate programe de internship în condițiile Legii nrn. 176/2018 privind internshipul, precum și activități de voluntariat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România, cu modificările și completările ulterioare;

(12ᶾ) Programele de internship, respectiv activitățile de voluntariat au ca scop experimentarea de către interni sau voluntari a specificului activității birourilor parlamentare și dezvoltare de abilități profesionale în domeniu;

(12⁴) Derularea programelor de intership și a activităților de voluntariat au loc în urma încheierii unui contract de intership, respectiv de voluntariat în condițiile legii, la propunerea deputatului sau a senatorului în cauză”.

Oana Bîzgan susține, în expunerea de motive, că astfel de programe de intership sau de voluntariat ar crește gradul de transparență al parlamentarului și ar oferi ocazia tinerilor interesați să se implice în procesul de reprezentare a cetățenilor.

„Desfășurarea de programe de intership sau de voluntariat în cadrul birourilor parlamentare conduce la creșterea transparentizării activității deputatului sau a senatorului și oferă oportunitatea celor interesați să se implice activ în procesul de reprezentare a cetățenilor. Mai mult decât atât, pentru tineri și nu numai, un astfel de program constituie un mijloc de dezvoltare a unor abilități practice sau a unor competențe profesionale în domeniul politicului”, explică inițiatorul, în expunerea de motive.

„Pentru cei care studiază sau dețin deja o licență în științe politice, relații internaționale, drept, economie, ș.a.m.d., un program de internship sau o serie de activități voluntare pot facilita tranziția de la mediul academic la piața muncii. Astfel, în cadrul birourilor parlamentare vor avea oportunitatea să pună în practică cunoștințele teoretice acumulate până la acel moment și să experimenteze, respectiv să se familiarizeze cu specificul activității de parlamentar”, mai arată deputatul independent.

Aceasta vorbește și despre prejudecățile și stereotipurile negative create cu privire la parlamentari care, prin propunerea legislativă, ar fi disipate.

„Nu de puține ori au fost criticați aleșii din cauza incapacității de a asigura un dialog real cu cetățenii, drept pentru care un apărut multiple steortipuri negative cu privire la activitatea de parlamentar. Tinerii refuză să se implice în politică sau prea puțini o fac, fie pentru la baza credințelor lor stau stereotipurile negative, de altfel puterni înrădăcinate în societate, fie pentru nu înțeleg cum funcționează politica și au rețineri sau temeri. Un mijloc sigur de a demonta prejudecățile și de a încuraja implicarea, respectiv construirea unei viitoare cariere în politică este asigurarea accesului la experiențe de lucru în cadrul birourilor parlamentare”, conchide sursa citată.

Proiectul de lege a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, decizională fiind Camera Deputaților.