PSD susține, referitor la propunerea legislativă depusă de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae privind rezerva de aur a Băncii Naționale, că și alte state europene - Germania, Austria sau Olanda, își repatriază rezerva.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Despre proiectul de lege promovat de președintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania își repatriază rezerva de aur, Austria își repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveția își repatriază rezerva de aur”, a transmis PSD, pe Facebook.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege care obligă Banca Națională a României să păstreze în țară 95% din rezervele de aur pe care le deține. Proiectul ar urma să modifice Legea privind Statutul Băncii Naţionale a României.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare (subl.n.) și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de BNR în străinătate nu pot depăși 5 % (subl.n.) din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”.

În prezent, potrivit celui mai recent Raport anual, România are plasat în străinătate circa 60% din rezerva de aur.

”Rezerva internațională - aurul și cele 32 de miliarde de euro - este ținută în afara țării pentru că astfel se poate verifica existența acesteia în orice clipă pe plan internațional în sistemul de conturi, altfel ea neavând "nicio valoare", a explicat la o conferință ținută la Albă Iulia, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

”De asta pot românii să circule fără probleme și să facă plăți oriunde în lume, pentru că BNR administrează această rezervă așa cum fac toate celelalte țări. Am mai auzit că Bundesbankul și-a repatriat o parte din rezerva de aur. Așa este, dar ea avea vreo 80% din rezervă la FED. Și au adus o parte în țară și au rămas cu 60% în afara Germaniei. Păi atât avem și noi în afară!”, a mai spus Isărescu.