Audierea Laurei Codruța Kovesi și cele două voturi din Parlamentul European „sunt de departe etapa cea mai importantă din tot procesul de selecție a procurorului șef european”, a declarat miercuri, pentru HotNews.ro, europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan.

Siegfried MuresanFoto: Parlamentul European

Acesta a argumentat că a fost vorba de o audiere publică, transparentă, și „un proces democratic”, iar Laura Codruța Kovesi „a câștigat de două ori, semifinala și finala”, referindu-se la voturile din comisiile CONT și LIBE.

„Importanța acestei audieri, a acestor două voturi și a acestor două victorii este mult mai mare decât acel mic vot intermediar la nivel tehnic care a avut loc săptămâna trecut la nivel de Consiliu. Consiliul este obligat acum să țină cont de două lucruri: de votul Parlamentului și de evaluarea panelului independent de experți care a pus candidatul român tot pe locul 1”, a spus acesta, într-un interviu după votul din comisia LIBE a Parlamentului European, câștigat de Kovesi în fața candidatului Franței.

În opinia sa, pentru europarlamentari a contat modul în care s-a prezentat Laura Codruța Kovesi la audiere: „A răspuns precis, a răspuns convingător, europarlamentari din mai multe țări mi-au spus că au văzut un candidat care dorea să răspundă tuturor întrebărilor, au văzut un candidat care nu avea nimic de ascuns”.

Siegfried Mureșan a notat că, dacă încă de la început PNL a anunțat că o va susține pe Kovesi și a convins europarlamentari din mai multe țări să facă același lucru, „în colțul roșu al ringului am avut Guvernul României, PSD - ALDE care au folosit toate mijloacele pe care le au ei la dispoziție pentru a afecta șansele candidatului român”.

„Vestea bună e că i-am învins”, a mai spus acesta.