Candidatul PSD la șefia Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, a fost votat miercuri de plenul reunit al Parlamentului, cu 252 de voturi pentru și 127 împotrivă.

Presedinte AEPFoto: Captura video

Constantin-Florin Mitulețu-Buică, susținut de PSD, este secretar general al AEP din luna ianuarie 2018. Anterior, începând cu anul 2015, a fost vicepreședinte al Autorității. În anul 2014, Mitulețu deținea funcția de consilier personal al ministrului pentru dialog social. Partidele din opoziție: PNL, PMP şi USR îl susţin pe Marian Muhuleţ, actual vicepreşedinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru şefia forului.

Potrivit Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, instituția este condusă de un preşedinte, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună. Preşedintele este desemnat pentru un mandat de 8 ani, care poate fi reînnoit o singură dată.

Președintele PSD Liviu Dragnea a anunțat luni că Mircea Drăghici nu mai este propunerea PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acesta urmând să se ocupe de campaniile electorale, în timp ce Constantin-Florin Mitulețu-Buică va fi susținut de PSD pentru acest post.

Preşedintele AEP, Daniel Barbu, a demisionat din funcţie pentru a candida la alegerile europarlamentare. El a declarat, pentru Mediafax, că nu este sigură candidatura sa, dar că a vrut să evite o „incompatibilitate etică”.