​CCR dezbate, miercuri, sesizarea președintelui Klaus Iohannis în legătură cu modificarea legii care interzice organizarea unui referendum în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare. Șeful statului a contestat modificările aduse legii de actuala putere în contextul în care, la acea dată, președintele nu excludea posibilitatea unui referendum privind independența justiției.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe 17 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a sesizat, Curtea Constituţională a României în legătură cu modificarea acesti legi. Mai exact, este vorba despre legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în materie electorală care a fost transmisă de Parlament pentru promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis la finalul lunii decembrie a anului trecut, potrivit Mediafax.

Şeful statului a argumentat, în sesizarea transmisă Curţii Constituţionale, că o asemenea normă legislativă care interzice organizarea unei consultări populare odată cu desfăşurarea alegerilor europarlamentare încalcă prevederile constituţionale.

Preşedintele aminteşte că Legislativul a încercat de mai multe ori, prin proiecte de lege, să interzică organizarea referendumurilor la aceeaşi dată cu desfăşurarea alegerilor în PE, care au fost declarate neconstituţionale de către CCR.

„Autoritatea legiuitoare este liberă să opteze pentru orice soluţie legislativă în materie referendară, însă fără a interfera cu competenţele celorlalte autorităţi publice în acest domeniu, precum şi fără a le modifica statutul constituţional ori atribuţiile prevăzute în Legea fundamentală. Or, norma prin care se interzice organizarea de referendumuri la aceeaşi dată cu data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European afectează norme şi principii constituţionale”, arată preşedintele Iohannis în sesizarea depusă la CCR.

În legătură cu organizarea referendumului cu privire la probleme de interes naţional, acest drept este exclusiv al preşedintelui ţării, iar prevederile se găsesc în art. 80 din Constituţie. De asemenea, la art. 90 în Legea fundamentală este prevăzut că „Preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional”.

Prin urmare, şeful statului invocă faptul că modificarea legislaţiei electorale încalcă mai multe decizii anterioare ale Curţii Constituţionale.

CCR ar urma să dezbată tot miercuri sesizarea președintelui privind legea pentru modificarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice care permite poliţiştilor, printre altele, să folosească dispozitive cu electroşocuri. Şeful statului argumentează că proiectul a fost adoptat fără avizul CSAT.

O altă lege aflată pe agenda curții este legea privind sistemul public de pensii, contestată de PNL și USR. Opoziţia a precizat că legea este supusă „unui dublu standard” privind persoanele care urmează să beneficieze de pensie de invaliditate. Opozița a mai contestat și pachetul de legi adoptat de Parlament care operează modificări asupra condiţiilor de creditare şi de desfăşurare a operaţiunilor de leasing, precum şi asupra relaţiilor financiare în domeniul bancar.