Într-un articol apărut vineri în varianta online a cotidianului berlinez de orientare liberală Tagesspiegel, autorul, Hans Monath, trece în revistă diverse critici la adresa PSD-ului românesc, exprimate atât de politicieni din spectrul politic de dreapta, cât și de „colegi” din SPD-ul german. Autorul îl asociază negativ, sub semnul întrebării, pe președintele PSD, Liviu Dragnea, cu premierul maghiar, titrând:„Nu chiar așa de rău ca Orban?”

Dragnea la DNAFoto: AGERPRES

Monath, care apare și ca referent pe pagina oficială a CDU/CSU, consideră că „tovarășii [n.t. din Germania] au un copil-problemă în familia lor europeană a socialiștilor și social-democraților, și anume Partidul Social Democrat (PSD), al cărui guvern deține în prezent președinția Consiliului UE”.

În opinia autorului, PSD este criticat „pentru că tolerează corupția și, prin atenuarea dreptului penal, vrea să protejeze politicieni suspecți de corupție, printre care pe șeful PSD, Liviu Dragnea, [...]condamnat în prima instanță pentru abuz în serviciu”.

Între grupările și persoanele pe care Monath le menționează a fi exprimat critici la adresa PSD se număra Comisia Europeană, în legătură cu plângerea penală înaintată autorităților române, de către „firma care critică în mod constant acțiunile justiției împotriva politicienilor români”.

Plângerea menționată este pentru constituirea „unei grupări criminale”, care îl vizează, printre alții, pe vice-președintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, propus de social-democrații europeni drept principal candidat la șefia Comisiei, în contextul alegerilor europarlamentare.

Autorului de la Tagesspiegel i se pare „picant” faptul că această plângere „a fost depusă la o nouă unitate specială a procuraturii române, criticată și ea de Bruxelles, pentru că guvernul a retras, prin ordonanța de urgență, controlul procurorului general asupra ei”.

În continuare, autorul trece în revistă câteva declarații făcute de politicieni social-democrați germani. Este vorba de Katarina Barley (SPD), din 2018 ministru al justiției și protecției consumatorului, care aparține Stângii Parlamentare a SPD-ului în Bundestag. Aceasta consideră că acuzațiile de corupție și modul lor de abordare este „îngrozitor”, însă Partidul Fidesz al lui Orban „e mai periculos decât PSD-ul românesc”.

Alt candidat de vârf al SPD-ului german la alegerile europarlamentare, Udo Bullmann, a declarat pentru Tagesspiegel: „Noi așteptăm ca guvernul român să respecte și să transpună în fapte dreptul european”, adăugând că nu e clar, dacă plângerile împotriva comisarilor europeni sunt admise.

Bullman a mai înșirat așteptările facțiunii sale politice, vizavi de recomandările Comisiei UE și ale Comisiei de la Veneția, pentru garantarea statului de drept. „Însă, spre deosebire de Timmermans, Bullman nu a amenințat cu excluderea PSD-ului”, comentează autorul articolului din Tagesspiegel.

Un alt politician SPD citat de acesta este Detlef Müller, de profesie conductor de locomotivă și, din 1990, membru al conducerii organizației de partid din Chemnitz. Din 2014, Müller este și parlamentar în Bundestag. Acesta ar fi declarat: „Cand vedem ce politică duce concret PSD-ul, împotrivă minorităților, homofobă, de fapt și anti-europeană, atunci observăm că nu ne situăm pe o bază comună, în ce privește valorile noastre fundamentale”.

El însă nu vrea excluderea PSD din familia social-democraților europeni, spunând că „acesta ar fi un pas foarte categoric. Membrii familiei nu sunt pur și simplu aruncați afară”.

Din rândul liberalilor și al Uniunii CDU/CSU, criticile la adresa SPD-ului german - care nu ia poziție suficient de tranșantă la adresă SPD-ului românesc -, ar fi și mai aspre, după cum comentează jurnalistul german.

El îi citează pe Alexander Graf Lambsdorff, vicepreședinte al facțiunii FDP din Bundestag și pe europarlamentara Inge Gräßle (CDU), care spune că „e inacceptabil” ce își permite România vizavi de Timmermans, „protejându-l mai departe pe condamnatul în prima instanță, Dragnea, și neajutând-o pe demisa anchetatoare a corupției, Kövesi”.