Liberalii au depus în Parlament inițiativa legislativă prin care vor să desființeze controversata secție de investigare a magistraților. Ei arată în proiectul de lege consultat de HotNews.ro că judecătorii și procurorii par a fi ținta acestei secții, iar "aparenta recunoaștere a existenței unui fenomen larg al corupției în parchete și instanțe de judecată dăunează imaginii profesiei din România".

Sigla PNLFoto: Facebook/ Partidul National Liberal

Proiectul de lege al PNL a fost înregistrat la Camera Deputaților și prevede abrogarea articolele 88 indice 1 - 88 indice 8 din Legea 304 privind organizarea judiciară, a punctului 45 al art. I, II, III și VI din Legea 207/2018 pentru modificarea și completarea Legii 304, a Ordonanței 90/2018 care prevede operaționalizarea secției speciale de anchetare a magistraților și a punctelor 3 și 4 ale art II din OUG 92 care modifică legile justiției. De asemenea, proiectul de lege prevede că procurorii care la data intrării în vigoare a acestei legi își desfășoară activitatea în această secție revin la parchetele la care își desfășurau activitatea înainte de a fi numiți sau delegați în acestă secție.

Inițiativa legislativă mai prevede că "dosarele aflate în lucru, precum și cele aflate în arhivă la Secția pentru investigarea infracțiunilor în justiție vor fi trimise de îndată parchetelor care au competența legală de a efectua urmărirea penală în cauză, după calitatea persoanei urmărite penal și după natura infracțiunilor. În cauzele în care instanțele de judecată au fost sesizate prin rechizitoriu, procurorii care acum intră în cauză vor participa în continuare la ședințele de judecată până la data la care vor fi înlocuiți de procurori de la parchetele competente, după intrarea în vigoare a prezentei legi".

Liberalii mai arată în proiectul de lege consultat de HotNews.ro că judecătorii și procurorii par a fi ținta acestei secții, iar "aparenta recunoaștere a existenței unui fenomen larg al corupției în parchete și instanțe de judecată dăunează imaginii profesiei din România".

"Această secție reprezintă o presiune în plus asupra magistraților, așa cum a fost subliniat acest lucru în nenumărate rânduri în organisme naționale și internaționale. Această secție a fost folosită de curând într-un mod care a ridicat semne de întrebare privitoare la momentul și oportunitatea desfășurării activității de urmărire penală a unui magistrat", spune PNL în expunerea de motive a proiectului de lege pentru desființarea secției de anchetare a magistraților înființată de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Prim-vicepreședintele PNL, Raluca Turcan, declara că această lege a fost creată ca instrument politic de către cei din PSD-ALDE împotriva tuturor celor care au declanșat anchete împotriva corupților în ultimii ani. Ea a afirmat că prin continuarea activității Secției pentru investigarea judecătorilor și a procurorilor există riscul activării împotriva României a articolului 7 din Tratatul UE.