Siegfried Mureșan cere Guvernului să spună public ce mandat a avut România în ședința Consiliului de miercuri, în care s-a dat un vot asupra procurorului european, în care Laura Codruța Kovesi a ieșit pe locul doi, după candidatul Franței, Jean-François Bohnert.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Cer Guvernului României să ne spună public dacă a supus la vot numirea Procurorului European astăzi în Reuniunea ambasadorilor la Uniunea Europeană din statele membre”, a scris europarlamentarul liberal, pe contul lui de Facebook.

Acesta arată că în agenda oficială a reuniunii scria „procesul de pregătire în cadrul Consiliului”. „Cer sa ne spună ce s-a votat astăzi și ce rol are votul dat astăzi în procedura de selecție a Procurorului European”, în condițiile în care Parlamentul European a fost „mereu extrem de transparent”, adaugă Mureșan, potrivit căruia s-a comunicat din timp că va avea loc audierea celor 3 candidați în data de 26 februarie în Comisia pentru libertăți civile și în Comisia pentru control bugetar din PE.

„Cer, de asemenea, Guvernului României, să spună public ce mandat a avut România in ședința Consiliului, mai exact, cum a votat delegația României care a condus reuniunea de astăzi.

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene este a poporului român, iar Guvernul României trebuie să facă politica oamenilor, nu doar a lui Liviu Dragnea și Tudorel Toader. Guvernul are obligația să fie transparent”, a mai spus el.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.